Przepis na zapiekankę szpinakowo-pomidorową - wegetariański przysmak, który urzeknie każdego

Zapiekanka szpinakowo-pomidorowa
Autor: Shutterstock Zapiekanka szpinakowo-pomidorowa - smaczna i aromatyczna potrawa wegetariańska.
łatwy
35 min
4

Zapiekanka szpinakowo-pomidorowa to znakomite danie wegetariańskie, które można podać na lunch, obiad lub ciepłą kolację. To potrawa smaczna, łatwa w przygotowaniu i niedroga. Moja rodzina ją wprost uwielbia, a ja się cieszę, że bez grymasów zjadają sporą porcję warzyw. Polecam zapiekankę z pomidorami i szpinakiem.

 

Zapiekanki - super dania w stylu zero waste

Zapiekanki mają w naszym menu szczególne miejsce, po pierwsze dlatego, że są pyszne, z czego cieszy się cała rodzina. Po drugie dlatego, że są łatwe w przygotowaniu, bo po wstępnej obróbce, po prostu wstawiamy je na jakiś czas do piekarnika i temperatura wieńczy dzieło. To dla mnie godzinka "wolnego". Po trzecie dlatego, że pozwalają dbać o budżet domowy i środowisko. Zużywamy do ich zrobienia resztki, które w innym wypadku pewnie trafiły by do kosza. A tak nic się nie marnuje.

Polecam także:

Zapiekanki z makaronem: 22 najlepsze przepisy na tani obiad

Zapiekanki ziemniaczane - 22 przepisy na zapiekanki z ziemniaków

Zapiekanki z kaszą: TOP przepisy z gryczaną, jęczmienną, manną i jaglaną

SKŁADNIKI

  • 1 paczka makaronu typu świderki
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku
  • 1 drobiowa kostka rosołowa
  • 3-4 pomidory
  • 300 g żółtego sera
  • sól ziołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron należy ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić w plastry.
  • Najważniejszą częścią dania powinien być aromatyczny szpinak - może być z mrożonki, ale należy go najpierw wrzucić do prostego bulionu (woda z kostką rosołową). Po kilku minutach gotowania, gdy szpinak naciągnie przyprawami z kostki rosołowej można go wyjąć z garnka.
  • W żaroodpornym naczyniu na dnie kładziemy pierwszą warstwę makaronu, którą przykrywamy szpinakiem oraz pomidorami. Warstwę posypujemy startym serem.  Warstwy z makaronu, szpinaku, pomidorów i tartego sera wykładamy aż do zapełnienia naczynia.
  • Do całości warto dolać kilka łyżek bulionu, w którym gotowaliśmy szpinak. Dzięki temu danie na pewno nie będzie suche. Na ostatniej warstwie dobrze sprawdza się największa ilość sera.
  • Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej