Wigilijny śledź w oleju lnianym [przepis]
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ryby to podstawa wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań ze śledzi. Podajemy świąteczny przepis na tradycyjne śledzie zalewane olejem lnianym. Takie śledzie w oleju sprawdzą się także poza okresem świąt!
Polecamy również przepisy na: śledzie po łowicku, śledzie w musztardzie, śledź po kujawsku.
SKŁADNIKI
- 6 filetów śledziowych
- 2 cebule
- 2 cytryny
- pół słoika francuskiej musztardy gruboziarnistej
- pół szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno
- po łyżeczce ziela angielskiego i pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 gwiazdka anyżu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- To świąteczne danie przygotuj dwa dni przed Wigilią. Namocz śledzie w mleku, pozostawiając je na kilka godzin. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.
- Przyprawy rozgnieć w moździerzu, a cebule pokrój w talarki. Wyciśnij sok z cytryn.
- Wyjęte z mleka śledzie posmaruj od spodu musztardą i ułóż warstwami w słoiku, przekładając talarkami cebuli, rozgniecionymi przyprawami i skrapiając sokiem z cytryny. Na koniec zalej olejem lnianym.
- Zakręć słoik i odstaw na dwa dni do lodówki. Przed rozpoczęciem wieczerzy wigilijnej wyłóż śledzie na dekoracyjne naczynie.