Śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie - na zakąskę lub na obiad
2021-11-24
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Solone śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą to pyszna zakąska do wódki. Najczęściej jednak podaje się śledzie w śmietanie z ziemniakami jako samodzielne danie obiadowe. Wybornie smakują dorosłym. Również wiele dzieci lubi śledzie w śmietanie, gdzie łączą się smaki słony, słodki i kwaśny. Jeśli decydujecie się podać je na zakąskę, warto śledzie porcjować i podawać w małych szklankach lub kieliszkach.
SKŁADNIKI
- 6 filetów śledziowych
- 1 kwaskowe jabłko
- 1 czerwona cebula
- 125 ml śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety śledziowe pokroić w 2 cm kawałki. Cebulę pokroić w krążki. Jabłko sparzyć, pokroić w plasterki.
- Śmietanę doprawić cukrem, musztardą, sokiem z cytryny, tak aby osiągnąć słodko-kwaśny smak.
- Śledzie wymieszać ze śmietanowym sosem, przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ciemnym, pełnoziarnistym chlebem lub gotowanymi ziemniakami.
Moczenie śledzi: jak namoczyć śledzie?