Śledzie z cytryną i ziołami: sprawdzony przepis [WIDEO]

Śledzie z cytryną i ziołami: sprawdzony przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śledzie z cytryną i ziołami są niezwykle smaczne i tylko z tego powodu powinny częściej gościć na naszych stołach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledzie z cytryną i ziołami to jeden z tych prostych przepisów, które nie absorbują nadmiernie naszej uwagi. Tak przygotowane śledzie nabierają smaku przez 2-3 dni, a potem możemy się już delektować słodko-kwaśnym smakiem śledzi. Tak przygotowane śledzie są jędrne i aromatyczne. To idealna zakąska do wódki lub pyszna przekąska do czarnego chleba. 

Składniki

  • 4 płaty śledziowe typu matias

  • 1 mała cebula cukrowa

  • pół pęczka świeżej melisy cytrynowej

  • 1 łyżeczka listków rozmarynu 

  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu grubo mielonego lub młotkowanego

  • 2 cytryny najlepiej ekologiczne, niewoskowane

  • 1 łyżeczka cukru pudru

  • 150 ml oleju 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filety wymoczyć w wodzie przez kilka godzin - zmieniając wodę w trakcie moczenia 2-3 razy. Więcej o moczeniu śledzi tutaj.

  • Odsączyć śledzie i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym.  

  • Dobrze wysuszone śledzie pokroić w ukośne paseczki. Cebule cukrową pokroić w drobną kosteczkę.

  • Wyszorować cytryny. Z jednej cytryny otrzeć z skórkę i wycisnąć sok. Drugą cytrynę pokrój w cienkie plasterki. Listki melisy cytrynowej oraz igiełki rozmarynu posiekać drobno - odłożyć kilka listków do dekoracji.

  • Wyciśnięty sok z cytryny zmiksować na emulsję z cukrem pudrem, otartą skórką cytrynową i olejem.

  • Śledzie należy ułożyć w słoiku, przekładając plasterkami cytryny, młotkowanym pieprzem i cebulą. Zalać sosem, zakręcić słoik i potrząsając dokładnie wymieszać, aż składniki się dobrze połączą. Odstawić na 2 dni do lodówki, podawać z ciemnym pieczywem.

tip dnia

Śledzie można podawać na półmisku, ale lepiej jest porcjować śledzie do indywidualnych kokilek, kieliszków lub szklaneczek, żeby nie trzeba było zmieniać talerzy. 

Ocena: 4,3