Śledzie po tatarsku: sprawdzony przepis na wigilijne danie

Śledzie po tatarsku: sprawdzony przepis na wigilijne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie po tatarsku to wigilijny specjał rodem z Podlasia

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Śledzie po tatarsku – tradycyjna potrawa wigilijna rodem z Podlasia – spośród innych potraw z tej ryby wyróżnia się pikantnym smakiem. Pyszne aromatyczne śledzie świetnie sprawdzą się jako elegancka przystawka, albo wybitnie pyszna zakąska. Jak go przyrządzić? Oto nasz sprawdzony przepis.

Składniki

  • 60 dag filetów śledzi

  • 2-3 łyżki oleju

  • 2-3 cebule

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • jajko

  • łyżka musztardy

  • mielona ostra papryka

  • pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymoczone śledzie kroimy w kostkę, cebulę szatkujemy. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, mieloną paprykę, pieprz.

  • Kolejnym krokiem jest powolne dolewanie oleju i dokładne mieszanie składników.

  • Wszystko odstawiamy w szklanym naczyniu do lodówki na dobę.

  • Następnego dnia gotujemy jajko na twardo, studzimy, siekamy. Natkę tniemy bardzo drobno.

  • Wigilijnego śledzia po tatarsku posypujemy jajkiem i natką tuż przed podaniem. Ze śledziami najlepiej smakuje chleb na zakwasie.

Polecamy inne przebojowe przepisy ze śledziem w roli głównej:

Ocena: 5