Śledź w śmietanie - prosty, a nie ma sobie równych

Śledź w śmietanie - prosty, a nie ma sobie równych

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledź w śmietanie - prosty, a nie ma sobie równych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Śledź w śmietanie, to prosty przepis na śledzia, który nie ma w sobie równych. Słoność śledzia łagodzi maślany smak śmietany, a im dłużej śledzie będą się marynować w śmietanowym sosie, tym będą bardziej aksamitne i rozpływające się w ustach. Dodatek jabłek, cebuli i korniszonów podnosi smak dania. Wystarczy do niego ugotować ziemniaki w mundurkach lub podać świeże pieczywo i obiad gotowy. 

 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie wymoczyć, osączyć, pokroić w kawałki. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)

  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, cebulę obrać, pokroić w kostkę, korniszony podobnie.

  • Jabłka, cebulę, ogórki wymieszać ze śmietaną i majonezem.

  • Śledzie ułożyć w salaterce i zalać przygotowanym sosem co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Ocena: 3,3