Marynata do śledzi po kaszubsku według Magdy Gessler

2021-03-29
Marynata do śledzi po kaszubsku według Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Marynata do śledzi po kaszubsku według Magdy Gessler to  pyszna kombinacja aromatycznych przypraw.
łatwy
30 min
4

Marynata do śledzi po kaszubsku inspirowana przepisem Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji" w Gdańsku. Śledzie po kaszubsku to tradycyjny smak i doskonała przystawka nie tylko na świąteczny stół.

Śledzie po kaszubsku to znany regionalny przepis. Magda Gessler postanowiła przypomnieć go właścicielowi restauracji "Rybka". Po "Kuchennych rewolucjach" ta nadmorska knajpa została przemieniona w rybny bar tapas (nazwa hiszpańskich przekąsek). Spróbować można w nim m.in. ryby smażonej, ryby po grecku, past rybnych i właśnie śledzi po kaszubsku.

 

Polecamy także inne przekąski śledziowe: 

Sałatka śledziowa poznańska 

Śledzie z mleczem według Magdy Gessler 

Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką 

Śledzie w marynacie korzennej

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych śledzi
  • ocet winny i woda w proporcjach 1/3 octu winnego na 2/3 wody
  • cukier (ok. 0,5 szklanki)
  • kolendra w ziarenkach
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 2 cebule
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marynatę należy zagotować i ostudzić (składniki dodawać do garnka w podanej wyżej kolejności). Magda Gessler podkreślała, że po zagotowaniu marynaty należy sprawdzić jej kwaśność. Jeśli jest za kwaśna, należy dodać wody.
  • W międzyczasie śledzie odfiletować.
  • Śledzie namoczyć. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Potem śledzie włożyć do słoika, przełożyć na przemian cebulą i zalać olejem - tak przygotowane przechowywać w lodówce maksymalnie przez kilka dni.