Jajka marynowane w occie: pikantna zakąska, smaczna przystawka

Jajka marynowane w occie: pikantna zakąska, smaczna przystawka
Autor: Shutterstock Pikantne jajka marynowane w zalewie octowej
łatwy
15 min
4

Jajka marynowane w occie to pikantna zakąska niegdyś bardzo popularna. Dawniej każdy bufet z wyszynkiem alkoholu zdobił słój z marynowanymi jajkami. Dzisiaj ten tradycyjny przysmak przetrwał jedynie w krajach anglosaskich. Warto jednak wrócić do tradycyjnego przepisu na smaczną, w pełni białkową przystawkę, gotową w 7 dni! 

Nadal nienasyceni? Oto kilka sprytnych pomysłów na przystawki z jajkami:

Marmurkowe jajka herbaciano-korzenne: pyszne pikle jajeczne

Pieczarki z jajkami przepiórczymi: łatwy przepis na efektowną przystawkę na ciepło

Przystawka KRWAWA MARY: jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu

SKŁADNIKI

  • 12 gotowanych jajek (z wolnego wybiegu)
  • 4 szklanki octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka całego pieprzu
  • 1 łyżeczka pokruszonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 cebula lub 4-6 szalotek, obrana i pokrojona 
  • 6 ząbków czosnku, lekko zmiażdżonych
  • 1-2 liście laurowe (bobkowe)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Surowe jajka włóż do garnka, zalej zimną wodą i podgrzewaj do chwili, gdy woda zawrze. Wyłącz grzanie, przykryj pokrywką i pozostaw na 20 minut. Następnie odlej gorącą wodę, wlej zimną i pozostaw do ostygnięcia. Obierz ze skorupek.
  • W drugim garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, przyprawami oraz cebulą i czosnkiem. Doprowadź do wrzenia, następnie zdejmij z ognia. 
  • Obrane ze skorupek jajka przełóż do czystego, wysterylizowanego słoja, zalej gorącą marynatą i pozostaw bez przykrycia do całkowitego ostygnięcia.
  • Gdy jajeczne pikle osiągną już temperaturę pokojową, zakręć słój pokrywką i wstaw do lodówki.
  • Jajka musza się marynować przez 7 dni w lodówce. Po tym czasie można je jeść samodzielnie lub jako dodatek do sałatek. 
  • Marynowane jajka można przechowywać w lodówce do 3-4 tygodni.
Jajka – zdrowie w skorupce
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej