Jajka marynowane w occie: pikantna zakąska, smaczna przystawka

Jajka marynowane w occie: pikantna zakąska, smaczna przystawka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pikantne jajka marynowane w zalewie octowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jajka marynowane w occie to pikantna zakąska niegdyś bardzo popularna. Dawniej każdy bufet z wyszynkiem alkoholu zdobił słój z marynowanymi jajkami. Dzisiaj ten tradycyjny przysmak przetrwał jedynie w krajach anglosaskich. Warto jednak wrócić do tradycyjnego przepisu na smaczną, w pełni białkową przystawkę, gotową w 7 dni! 

Składniki

  • 12 gotowanych jajek (z wolnego wybiegu)

  • 4 szklanki octu 10%

  • 4 szklanki wody

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka całego pieprzu

  • 1 łyżeczka pokruszonej czerwonej papryki

  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki gorczycy

  • 1 cebula lub 4-6 szalotek, obrana i pokrojona 

  • 6 ząbków czosnku, lekko zmiażdżonych

  • 1-2 liście laurowe (bobkowe)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Surowe jajka włóż do garnka, zalej zimną wodą i podgrzewaj do chwili, gdy woda zawrze. Wyłącz grzanie, przykryj pokrywką i pozostaw na 20 minut. Następnie odlej gorącą wodę, wlej zimną i pozostaw do ostygnięcia. Obierz ze skorupek.

  • W drugim garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, przyprawami oraz cebulą i czosnkiem. Doprowadź do wrzenia, następnie zdejmij z ognia. 

  • Obrane ze skorupek jajka przełóż do czystego, wysterylizowanego słoja, zalej gorącą marynatą i pozostaw bez przykrycia do całkowitego ostygnięcia.

  • Gdy jajeczne pikle osiągną już temperaturę pokojową, zakręć słój pokrywką i wstaw do lodówki.

  • Jajka musza się marynować przez 7 dni w lodówce. Po tym czasie można je jeść samodzielnie lub jako dodatek do sałatek. 

  • Marynowane jajka można przechowywać w lodówce do 3-4 tygodni.

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).