Przystawka KRWAWA MARY: jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu

Przystawka KRWAWA MARY: jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najlepsza zakąska nie tylko na święta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Przystawka KRWAWA MARY to przepyszne jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu. Przygotowanie tej obłędnej zakąski zajmie wam tylko 15 minut. 

Składniki

  • 12 jajek rozmiar L

  • 1/4 szklanki, 125 ml, majonezu

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżka chrzan z kwaskiem cytrynowym

  • 1/2 cytryny, sok

  • 2 łyżeczki tabasco lub innego sosu z ostrych papryczek chili

  • 1 łyżeczka nasion selera

  • sól i świeżo zmielony pieprz

  • 2 łyżki papryki, słodkiej, zmielonej

  • plasterki korniszonów do dekoracji

  • listki selera naciowego do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka włóż do garnka, wlej tyle wody, aby przykryła jajka. Zagotuj całość. Gdy zawrze, wyłącz palnik i przykryj pokrywką. Odstaw na 11 minut.

  • Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij jajka z patelni i umieść w misce z lodową wodą.

  • Po wystudzeniu, obierz jajka, a następnie przekrój każde jajko na pół. Wyjmij żółtka i umieść w oddzielnej misce.

  • Do miski z żółtkami dodaj majonez, koncentrat pomidorowy, chrzan, sok z cytryny, ostry sos i nasiona selera (uprażone i zmielone) i mieszaj, aż dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem. Przenieś do worka do szprycowania.

  • Mieloną paprykę wysyp na mały talerzu. Każdą połówkę białka przecięciem umocz w mielonej papryce.

  • Umieść białka na talerzu i wypełnij musem żółtkowym za pomocą szprycy.

  • Udekoruj plasterkami korniszona i listkami selera łodygowego. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5