Przystawka KRWAWA MARY: jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu

Przystawka KRWAWA MARY: jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu
Autor: Shutterstock Najlepsza zakąska nie tylko na święta
łatwy
30 min
4

Przystawka KRWAWA MARY to przepyszne jajka nadziewane musem z pomidorów i chrzanu. Przygotowanie tej obłędnej zakąski zajmie wam tylko 15 minut. Idealna przystawka nie tylko na Wielkanoc!

Zobacz WIDEO dlaczego warto jeść JAJKA:

Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo ugotować jajka na twardo!

SKŁADNIKI

  • 12 jajek rozmiar L
  • 1/4 szklanki, 125 ml, majonezu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka chrzan z kwaskiem cytrynowym
  • 1/2 cytryny, sok
  • 2 łyżeczki tabasco lub innego sosu z ostrych papryczek chili
  • 1 łyżeczka nasion selera
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki papryki, słodkiej, zmielonej
  • plasterki korniszonów do dekoracji
  • listki selera naciowego do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka włóż do garnka, wlej tyle wody, aby przykryła jajka. Zagotuj całość. Gdy zawrze, wyłącz palnik i przykryj pokrywką. Odstaw na 11 minut.
  • Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij jajka z patelni i umieść w misce z lodową wodą.
  • Po wystudzeniu, obierz jajka, a następnie przekrój każde jajko na pół. Wyjmij żółtka i umieść w oddzielnej misce.
  • Do miski z żółtkami dodaj majonez, koncentrat pomidorowy, chrzan, sok z cytryny, ostry sos i nasiona selera (uprażone i zmielone) i mieszaj, aż dobrze się połączą. Dopraw solą i pieprzem. Przenieś do worka do szprycowania.
  • Mieloną paprykę wysyp na mały talerzu. Każdą połówkę białka przecięciem umocz w mielonej papryce.
  • Umieść białka na talerzu i wypełnij musem żółtkowym za pomocą szprycy.
  • Udekoruj plasterkami korniszona i listkami selera łodygowego. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej