Gdyby jajka okazały się zbyt słone można je namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie.
Marmurkowe jajka herbaciano-korzenne - egzotyczna ciekawostka na świateczny stół

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Marmurkowe jajka nie są trudne do przygotowania, ale wymagają nieco cierpliwości.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 5 OSÓB
Marmurkowe jajka wyglądają bardzo efektownie i są prawdziwą ozdobą stołu. Najlepiej smakują z majonezem lub ostrymi sosami. Może warto wprowadzić ten chiński przysmak na nasze polskie stoły.
Składniki
10 jajek
3 łyżeczki herbaty liściastej
1 łyżka soli
20 ziaren pieprzu
20 ziaren ziela angielskiegoa
20 ziaren kolendry
5 goździków
kawałek cynamonu
1/2 ostrego chili
2 łyżki sherry
1/2 gwiazdki anyżu
4 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą. Gdy wystygnąć delikatnie potłuc skorupkę jajka łyżką lub trzonkiem noża. Nie zdejmować skorupki!
W garnku wymieszać 1 l wody, herbatę, sherry i sos sojowy. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Do garnka włożyć jajka i postawić na dużym ogniu, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 30 min.
Zdjąć z ognia i pozostawić jajka na noc w płynie. Następnie wyjąć i obrać.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska