Marmurkowe jajka herbaciano-korzenne - egzotyczna ciekawostka na świateczny stół

Marmurkowe jajka herbaciano-korzenne - egzotyczna ciekawostka na świateczny stół

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Marmurkowe jajka nie są trudne do przygotowania, ale wymagają nieco cierpliwości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Marmurkowe jajka wyglądają bardzo efektownie i są prawdziwą ozdobą stołu. Najlepiej smakują z majonezem lub ostrymi sosami. Może warto wprowadzić ten chiński przysmak na nasze polskie stoły.

Składniki

  • 10 jajek

  • 3 łyżeczki herbaty liściastej

  • 1 łyżka soli

  • 20 ziaren pieprzu

  • 20 ziaren ziela angielskiegoa

  • 20 ziaren kolendry

  • 5 goździków

  • kawałek cynamonu

  • 1/2 ostrego chili

  • 2 łyżki sherry

  • 1/2 gwiazdki anyżu

  • 4 łyżki sosu sojowego

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą. Gdy wystygnąć delikatnie potłuc skorupkę jajka łyżką lub trzonkiem noża. Nie zdejmować skorupki!

  • W garnku wymieszać 1 l wody, herbatę, sherry i sos sojowy. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.

  • Do garnka włożyć jajka i postawić na dużym ogniu, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 30 min.

  • Zdjąć z ognia i pozostawić jajka na noc w płynie. Następnie wyjąć i obrać.

tip dnia

Gdyby jajka okazały się zbyt słone można je namoczyć przez godzinę w zimnej wodzie.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3