Pierś kurczaka cytrynowa z grilla

2021-03-29
Pierś kurczaka cytrynowa z grilla
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Pierś kurczaka świetnie sprawdza się na grillu. Dobrze przed obróbką cieplną jest ją zamarynować. Marynata nie tylko nadaje mięsu smak. Wpływa na jego soczystość i skraca czas grillowania. 

SKŁADNIKI

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyj i jeżeli jest dość grube, to przetnij je w poprzek, oprósz solą i pieprzem.
  • Cytrynę sparz wrzątkiem, przetnij na pół i wyciśnij do miseczki sok, następnie zetrzyj odrobinę skórki i wybierz łyżeczką miąższ.
  • Teraz dodaj do cytryny drobno posiekany czosnek, tymianek oraz oliwę i wymieszaj.
  • Przygotowane wcześniej mięso włóż do woreczka plastikowego i wlej cytrynową marynatę.
  • Potrząśnij kilka razy i włóż do lodówki na co najmniej 10 minut.
  • Piecz mięso na rozgrzanym grillu: około 5 minut z każdej strony (aż pojawią się ciemne paski na każdej ze stron kurczaka).