Wiejska tarta z pieczarkami

2021-03-29
 Wiejska tarta z pieczarkami
Autor: Shutterstock Wiejska tarta z pieczarkami jest  aromatyczna i bardzo sycąca, po prostu  pyszna! Idealnie smakuje popijana czerwonym barszczem!
łatwy
40 min
4

Wiejska tarta z pieczarkami to proste danie, pozwalające wykorzystać np.resztki wędlin z lodówki. Polecamy  ją jako dodatek do  czerwonego barszczu

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko (użyłam L)
  • Nadzienie:
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 250 g pieczarek
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
  • 160 g startego sera - dobrze, by był dość ostry w smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki kremówki
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, można dodać odrobinę zimnej wody).
  • Ciastem wylepić foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmarować tłuszczem i wysypać mąką), nakłuć widelcem, a następnie schłodzić całość przez co najmniej godzinę.
  • W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i dociążyć ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
  • Podpiec 10 minut, zdjąć papier z grochem i zapiekać kolejne 5 minut - po tym czasie ostudzić.
  • Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała.
  • Pieczarki obrać i pokroić w plasterki (lub w półplasterki jeśli są duże), usmażyć grzyby na patelni, na której była smażona wcześniej cebula.
  • Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i krótko podsmażyć.
  • W misce wymieszać cebulę, pieczarki, kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki.
  • Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód.
  • W dużej misce rozkłócić jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodać mleko i kremówkę, wymieszać.
  • Ser tarty zmieszać z łyżką mąki, dodać do mieszaniny jajecznej.
  • Wlać masę na tartę.
  • Zapiekać w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana. Podawać na ciepło.