Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Danie cholera - potrawa szwajcarska z ziemniakami. Poznaj sekretny przepis na placek szwajcarski!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne nadzienie z jabłek i ziemniaków w cieście kruchym
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Danie cholera ze Szwajcarii. Co to za potrawa? Pod tą frapującą nazwą kryje się wytrawna tarta, której przepis kultywowany jest od XIX w. Nadzienie tarty z kruchego lub listkowego ciasta to gotowane ziemniaki, jabłka, por i wędzony boczek. To połączenie jest absolutnie genialne. Ale największy sekret to dodatek szwajcarskiego sera do raclette. To ten niezwykle topliwy i pyszny ser nadaje potrawie ostateczny smak potrawie. Poznaj sekretny przepis na wytrawną tartę ze Szwajcarii!
Składniki
Na kruche ciasto:
150 g masła
300 g mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
1 szczypta soli
lub 500 g gotowego ciasta kruchego
Na nadzienie:
60 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
1 łyżka oleju
300 g pora, pokrojonego na talarki
250 g ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
2 jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone w grubą kostkę
150 g sera raclette lub innego topliwego sera dobrej jakości, pokrojonego w kostkę lub startego na tarce
masło i mąka do przygotowania formy
Przygotowanie krok po kroku:
W malakserze lub nożem na stolnicy posiekać masło z mąką do konsystencji okruchów. Dodać śmietanę i rozmącone jajko oraz sól, zagnieść szybko gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Więcej wskazówek: Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Pora na nadzienie: na patelni rozgrzać olej, dodać boczek i smaż do lekkiego zrumieniani, czyli około 2-3 minut. Dodać pory i smażyć około 1 minuty, aż zmiękną. Dodać pokrojone ziemniaki i jabłka. Smażyć jeszcze 3-4 minuty. Zdjąć patelnię z ognia, dodać ser i wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Okrągłą formę tortową posmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części: 2/3 i 1/3 porcji. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na placek grubości około 0,5 cm.
Formę wyłożyć większym plackiem. Następnie napełnić farszem. Przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem.
Wstawić do piekarnika i piec 45 minut.
Wyjąć z piekarnika i odczekać 10 minut, następnie pokroić na porcje.
Danie cholera - sposób na niemarnowanie jedzenia
Wytrawne ciasto cholera pochodzi z ze szwajcarskiego kantonu Wallis, gdzie tradycyjnie było sposobem na wykorzystanie produktów, które akurat były w lodówce. W związku z tym składniki nadzienia można modyfikować wg uznania czy zawartości spiżarni. Znakomicie smakuje cholera w wersji z gruszkami i cebulą, boczek z kolei można zastąpić resztkami wędlin, kiełbas czy pieczonego mięsa. Cholerę można podawać na ciepło i na zimno. Świetnie pasuje do niej zielona sałata i czerwone wytrawne wino.
Polecamy również:
Wytrawne ciasto serowe - smaczne i szybkie w przygotowaniu
Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe