Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem: ten przepis was zachwyci

Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem
Autor: Shutterstock Młode ziemniaki smażone z pieczarkami i czosnkiem
łatwy
30 min
4

Młode ziemniaki smażone z pieczarkami i czosnkiem to zachwycający przepis. Łączy w sobie kuchnię europejską i dalekowschodnią. Smaki doskonale się uzupełniają. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Zapraszamy Was, spróbujcie choć raz młodych ziemniaków smażonych z pieczarkami i czosnkiem, a już nigdy nie będziecie chcieli innych. 

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki masła lub oleju
  • 1 średnia główka czosnku - ząbki obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę
  • 2 szklanki młodych ziemniaków, drobne pozostaw w całości, większe pokrój
  • 2 szklanki drobnych pieczarek, świeżych lub pasteryzowanych
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 1 łyżka świeżej bazylii posiekanej lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie umyj ziemniaki i umieść je w małym garnku. Dodaj tyle wody, aby przykryć ziemniaki. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego.
  • Gotuj ziemniaki przez 10-15 minut lub tylko do momentu, gdy będą miękkie. Nie rozgotuj ziemniaków, sprawdź, wbijając w nie widelec. Jeśli łatwo wchodzi, to należy ziemniaki odcedzić.
  • Na patelni roztop masło na średnim ogniu i podsmaż czosnek do miękkości, czyli przez około 1 minutę.
  • Dodaj ziemniaki i pieczarki, smaż wszystko razem, aż ładnie się zrumieni.
  • Dodaj rozmaryn i bazylię oraz 1 łyżkę sosu sojowego i dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
  • Przełóż do naczynia do serwowania i podaj do smażonego mięsa lub pieczonych warzyw.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Młode ziemniaki

Młode ziemniaki to mniej cukrów, ale więcej delikatnego smaku. Są niskokaloryczne i pyszne. Ciesz się ich smakiem próbując różnych przepisów. Polecamy:

Młode ziemniaki ze śmietaną i koperkiem: genialny przepis z Podlasia

Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach

Młode ziemniaki pieczone na ostro   

Młode ziemniaki duszone w maśle

Młode ziemniaki zapiekane w oliwie 

 

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej