Młode ziemniaki z pieczarkami i czosnkiem: ten przepis was zachwyci
Młode ziemniaki smażone z pieczarkami i czosnkiem to zachwycający przepis. Łączy w sobie kuchnię europejską i dalekowschodnią. Smaki doskonale się uzupełniają. Przygotowanie jest dziecinnie proste. Zapraszamy Was, spróbujcie choć raz młodych ziemniaków smażonych z pieczarkami i czosnkiem, a już nigdy nie będziecie chcieli innych.
SKŁADNIKI
- 4 łyżki masła lub oleju
- 1 średnia główka czosnku - ząbki obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę
- 2 szklanki młodych ziemniaków, drobne pozostaw w całości, większe pokrój
- 2 szklanki drobnych pieczarek, świeżych lub pasteryzowanych
- 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonej
- 1 łyżka świeżej bazylii posiekanej lub 1/2 łyżeczki suszonej
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyj ziemniaki i umieść je w małym garnku. Dodaj tyle wody, aby przykryć ziemniaki. Dodaj 2 łyżki sosu sojowego.
- Gotuj ziemniaki przez 10-15 minut lub tylko do momentu, gdy będą miękkie. Nie rozgotuj ziemniaków, sprawdź, wbijając w nie widelec. Jeśli łatwo wchodzi, to należy ziemniaki odcedzić.
- Na patelni roztop masło na średnim ogniu i podsmaż czosnek do miękkości, czyli przez około 1 minutę.
- Dodaj ziemniaki i pieczarki, smaż wszystko razem, aż ładnie się zrumieni.
- Dodaj rozmaryn i bazylię oraz 1 łyżkę sosu sojowego i dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
- Przełóż do naczynia do serwowania i podaj do smażonego mięsa lub pieczonych warzyw.
Młode ziemniaki
Młode ziemniaki to mniej cukrów, ale więcej delikatnego smaku. Są niskokaloryczne i pyszne. Ciesz się ich smakiem próbując różnych przepisów. Polecamy:
Młode ziemniaki ze śmietaną i koperkiem: genialny przepis z Podlasia
Młode ziemniaki pieczone z cytryną: od teraz zapomnicie o gotowanych ziemniakach
Młode ziemniaki pieczone na ostro
Młode ziemniaki duszone w maśle
Młode ziemniaki zapiekane w oliwie