Kurki z patelni po podlasku: przebojowy przepis na smażone grzyby
Kurki z patelni po podlasku to przebojowy przepis na smażone grzyby. Prosto i smacznie dzięki dodatkowi czosnku i koperku. Pokochacie tak przyrządzone kurki od pierwszego kęsa!
Dlaczego kurki - grzyby leśne?
Kurki są jednymi z najzdrowszych grzybów, które można przyrządzać, bez wstępnego obgotowania. Rzadko również można spotkać w nich zbędnych owadzich lokatorów. Musi być wyjątkowo suchy i bezgrzybowy sezon, by jakiś robaczek zagościł w kurce. Grzyby te są lekko pikantne i dlatego nie cieszą się uznaniem owadów. Na szczęście dla nas!
Czy kurki można mrozić?
Kurki można mrozić, po uprzednim obgotowaniu, inaczej po rozmrożeniu zgorzknieją i będą pachnieć "starym zmywakiem".
Jak mrozić grzyby? Gotować grzyby przed zamrożeniem?
Więcej przepisów na potrawy z kurkami:
Kurka najlepiej smakuje duszona lub w marynatach.
Jak przyrządzić kurki? Podajemy wyśmienity przepis na kurki w śmietanie
Kurki - oryginalne pomysły Magdy Gessler na kurki
Kurki marynowane: przepis na przetwory z kurek
SKŁADNIKI
- 500 g kurek, grzybów z gatunku Pieprznik jadalny
- 100 g masła
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka posiekanego koperku, można również użyć natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić za pomocą szczoteczki, nóżki przyciąć, umyć pod bieżącą wodą i odsączyć.
- Na patelni rozgrzać masło dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
- Dodać kurki i smażyć do chwili, gdy częściowo odparuje sok, który wypuszczą grzyby.
- Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Wymieszać.
- Podawać do steków lub grillowanego mięsa.