Zupa cebulowa z grzankami według Magdy Gessler: przepis na francuską zupę cebulową

Zupa cebulowa z grzankami według Magdy Gessler: przepis na francuską zupę cebulową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zupę cebulową najlepiej przygotować z białej lub żółtej cebuli cukrowej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa cebulowa według Magdy Gessler jest pyszna i łatwa do przygotowania. Tajemnica smaku to duszona na maśle cebula, dobry bulion i białe wino.  Tutaj szczegóły mają ogromne znaczenie. Tak jak w restauracji Pałacu w Nieznanicach, gdzie restauratorka musiała przekonywać właścicielkę, że w tym biznesie liczą się drobiazgi - umyte okna, odpowiednie porcje jedzenia i miła atmosfera bez siekiery wiszącej w powietrzu...

Zupę podaje się z grzanką zapieczoną na szczycie. Wypróbuj przepis na aromatyczną, aksamitna w smaku i pożywną zupę cebulową. 

 

Składniki

  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

  • 6 średnich cebul, drobno pokrojonych

  • 4 rozgniecione ząbki czosnku

  • 200 ml wytrawnego białego wina

  • 600 ml zagotowanego bulionu wołowego lub drobiowego

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 2 liście laurowe

  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach

  • 8 kawałków bagietki

  • 100 g startego sera żółtego

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić na półtalarki, czosnek drobno posiekać.

  • W garnku z grubym dnem rozpuścić masło. Gdy masło zacznie skwierczeć dodać cebulę i czosnek, dusić na wolnym ogniu, aż cebula się zeszkli. Pilnować, żeby nie przypaliła się.

  • Gdy cebula jest już zeszklona, wlać wino i gotować 1-3 minuty, aż alkohol odparuje.

  • Wlać bulion warzywny, doprowadzić do wrzenia, dodać tymianek i gotować 10 minut na wolnym ogniu.

  • Doprawić solą i pieprzem.

  • Bułkę pokroić na kromki i przyrumienić na maśle na patelni.

  • Zupę przelać do małych miseczek lub kokilek. Na wierzchu ułożyć grzankę, posypać tartą mozzarellą i wstawić do piekarnika z funkcją grilla nagrzanego do 200°C na około 10-14 minut lub piec, aż ser się zrumieni.

  • Podawać od razu.

tip dnia

Magda Gessler radzi dodać tymianek na końcu gotowania, aby zachować jego aromat

Ocena: 3,2