Wiosenna zupa z cukinii i kukurydzy: łatwa, sycącą, oszczędna

2021-03-29
Zupa z cukinii i kukurydzy
Autor: Shutterstock Sycąca zupa z młodej cukinii i kukurydzy
łatwy
30 min
4

Wiosenna zupa z cukinii i kukurydzy to zacny posiłek. Absolutnie nieskomplikowany i doskonale sycący. Wystarczy wszystko dodać do garnka zgodnie z naszą instrukcją krok po kroku, by 20 minut później cieszyć się pyszną zupą ugotowaną w punkt. Zapraszamy Was do wypróbowania przepisu na łatwą zupę z wiosennej cukinii i kukurydzy!

Cukinia - warzywo do wszystkiego

Cukinia, kuzynka dyni i ogórka, to warzywo niezwykle plastyczne. Można z niej zrobić prawie wszystko zupę, potrawkę, suflet, a nawet ciasto czekoladowe. Ma łagodny smak, który się nie narzuca, za to z wdzięcznością przyjmie każdy inny.

Cukinia jest niskokaloryczna, ale dostarcza sporo soli mineralnych i błonnika. 

Pomidorowy bigos z cukinii: proste i sycące danie

Lekkie placuszki z cukinii

Cummus - odżywcza pasta z cukinii do smarowania pieczywa


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 kawałek selera, pokrojony drobno lub starty, w sumie  1/3 szklanki
  • 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona drobno, około 1/2 szklanki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 300 g ziemniaków,  obranych, pokrojonych w kostkę
  • 4 szklanki wody lub jeszcze lepiej wywaru warzywnego
  • 1 puszka kukurydzy lub 2-3 kolby kukurydzy cukrowej, tylko ścięte ziarno
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę, w sumie około  1 1/2 szklanki
  • 200 ml śmietany 18% lub śmietanki wegańskiej
  • sól i świeży mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku z grubym dnem lub w garnku żeliwnym roztop masło na średnim ogniu.
  • Dodaj cebulę, seler, marchewkę, czosnek i tymianek; smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, zajmie to około 5 minut. W czasie smażenia kila razy przemieszaj warzywa.
  • Dodaj ziemniaki i wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut, aż ziemniaki będą w połowie ugotowane.
  • Dodaj cukinię i kukurydzę; dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe 8-12 minut lub do momentu, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
  • Przelej 2 szklanki zupy do robota kuchennego lub miksera i zmiksuj na gładko. Dodaj z powrotem do garnka.
  • Dodaj śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Podawaj póki gorące!