Wiosenna zupa z cukinii i kukurydzy: łatwa, sycącą, oszczędna
Wiosenna zupa z cukinii i kukurydzy to zacny posiłek. Absolutnie nieskomplikowany i doskonale sycący. Wystarczy wszystko dodać do garnka zgodnie z naszą instrukcją krok po kroku, by 20 minut później cieszyć się pyszną zupą ugotowaną w punkt. Zapraszamy Was do wypróbowania przepisu na łatwą zupę z wiosennej cukinii i kukurydzy!
Cukinia - warzywo do wszystkiego
Cukinia, kuzynka dyni i ogórka, to warzywo niezwykle plastyczne. Można z niej zrobić prawie wszystko zupę, potrawkę, suflet, a nawet ciasto czekoladowe. Ma łagodny smak, który się nie narzuca, za to z wdzięcznością przyjmie każdy inny.
Cukinia jest niskokaloryczna, ale dostarcza sporo soli mineralnych i błonnika.
Pomidorowy bigos z cukinii: proste i sycące danie
Cummus - odżywcza pasta z cukinii do smarowania pieczywa
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 cebula, posiekana
- 1 kawałek selera, pokrojony drobno lub starty, w sumie 1/3 szklanki
- 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona drobno, około 1/2 szklanki
- 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 300 g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
- 4 szklanki wody lub jeszcze lepiej wywaru warzywnego
- 1 puszka kukurydzy lub 2-3 kolby kukurydzy cukrowej, tylko ścięte ziarno
- 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę, w sumie około 1 1/2 szklanki
- 200 ml śmietany 18% lub śmietanki wegańskiej
- sól i świeży mielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku z grubym dnem lub w garnku żeliwnym roztop masło na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę, seler, marchewkę, czosnek i tymianek; smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, zajmie to około 5 minut. W czasie smażenia kila razy przemieszaj warzywa.
- Dodaj ziemniaki i wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut, aż ziemniaki będą w połowie ugotowane.
- Dodaj cukinię i kukurydzę; dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez dodatkowe 8-12 minut lub do momentu, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
- Przelej 2 szklanki zupy do robota kuchennego lub miksera i zmiksuj na gładko. Dodaj z powrotem do garnka.
- Dodaj śmietanę, przypraw solą i pieprzem. Podawaj póki gorące!