Pomidorowa z papryką i tortellini: ekspresowa zupa gotowymi pierożkami

Znacie to uczucie, gdy po pracy wpadacie jak wicher do domu, bo przecież trzeba jeszcze zawieźć dzieci na zajęcia dodatkowe? Ja znam to doskonale. W takie dni ratuje mnie zupa, którą mogę przygotować w 20 minut. Wystarczy dobrze zaopatrzona spiżarka w sprytne mrożonki, gotowe przetwory i... tortellini. Zatem do dzieła!
Jak ułatwić sobie gotowanie zupy warzywnej z tortellini?
Jeśli nie chcesz tracić czasu na siekanie papryki i cebuli, zaopatrz się w gotową mrożonkę warzyw przeznaczonych na leczo. Idealnym rozwiązaniem jest gotowy przecier pomidorowy. No i obowiązkowo pierożki tortellini. Są bardziej odżywcze od makaronu i stanowią ciekawy dodatek smakowy. Pierożki mają różne nadzienie, możesz wybrać to, które najlepiej odpowiada Tobie i Twoim bliskim.
Zobacz także: 6 błędów najczęściej popełnianych podczas gotowania zupy POMIDOROWEJ
Kilka sprytnych przepisów na ekspresowe zupy, które ratują budżet i nasz czas:
Jednogarnkowa zupa pomidorowa z drobnym makaronem: szybka i prosta
Zupa chlebowa z żółtym serem - tani i szybki przepis na smaczną zupę
Szybka zupa z mielonej wołowiny
Zupa z kukurydzą: przepis na smaczną i szybką zupę
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 cebula, pokrojona w kostkę, lub pęczek młodej cebuli ze szczypiorem
- 2 papryki, pokrojone w kostkę lub paseczki (lub 2 szklanki mrożonej), można również wykorzystać gotową mrożonkę przeznaczoną na leczo
- 2 ząbki czosnku, posiekane drobno
- 500 ml passaty pomidorowej lub innego dobrego przecieru pomidorowego
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 opakowanie (250 g) tortellini z ricottą i szpinakiem lub mozzarellą i pomidorami lub z pesto
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- parmezan starty lub w płatkach (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj cebulę, czosnek i paprykę, smaż 2-4 minut.
- Gdy cebula się zeszkli wlej przecier pomidorowy i bulion. Dodaj suszone przyprawy: bazylię i paprykę. Doprowadź do wrzenia.
- Do wrzącej zupy dodaj tortellini i gotuj zgodnie ze wskazówkami producenta umieszczonymi na opakowaniu pierożków.
- Rozlej do misek i posyp parmezanem, jeśli lubisz.