Odżywcza zupa z kapusty włoskiej i pora: dietetyczny i pyszny kapuśniak ze słodkiej kapusty

Odżywcza zupa z kapusty włoskiej i pora: dietetyczny i pyszny kapuśniak ze słodkiej kapusty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dietetyczna zupa z kapusty włoskiej i pora odżywia i koi

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Odżywcza zupa warzywna z kapusty i pora jest przepyszna dzięki dodatkowi ziół i przypraw wiatropędnych. Kapusta ma niewiele kalorii, a jedyny węglowodanowy dodatek to ziemniaki. To idealna zupa na jesienną rozgrzewkę!

Składniki

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka oliwy

  • 1-2 duże pory, posiekane na talarki

  • 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1-2 marchewki, pokrojone na ćwierć talarki

  • 1/2 średniej główki kapusty włoskiej, pokrojonej w paseczki

  • 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę

  • 4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 2 łyżeczki cząbru

  • 2 łyżeczki szałwii

  • 1 łyżeczka mielonego kminku

  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Dodać pory i czosnek. Smażyć 3-5 minut. 

  • Gdy pory zmiękną dodać pokrojoną marchew i kapustę. Smażyć 2-5 minut, często mieszając.

  • Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.

  • Dodać pokrojone ziemniaki i gotować 15-20 minut. 

  • Na koniec ewentualnie przyprawić startym parmezanem. 

  • Małym i dużym głodomorom podawać z kromką świeżego chleba. 

Ocena: 4,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).