Zupa pieczarkowa z serkiem topionym - patent na pyszną zupę z serową nutą
Odżywcza zupa z kapusty włoskiej i pora: dietetyczny i pyszny kapuśniak ze słodkiej kapusty

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Dietetyczna zupa z kapusty włoskiej i pora odżywia i koi
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Odżywcza zupa warzywna z kapusty i pora jest przepyszna dzięki dodatkowi ziół i przypraw wiatropędnych. Kapusta ma niewiele kalorii, a jedyny węglowodanowy dodatek to ziemniaki. To idealna zupa na jesienną rozgrzewkę!
Składniki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1-2 duże pory, posiekane na talarki
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1-2 marchewki, pokrojone na ćwierć talarki
1/2 średniej główki kapusty włoskiej, pokrojonej w paseczki
400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
1,5 l bulionu warzywnego
2 łyżeczki cząbru
2 łyżeczki szałwii
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
Przygotowanie krok po kroku:
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Dodać pory i czosnek. Smażyć 3-5 minut.
Gdy pory zmiękną dodać pokrojoną marchew i kapustę. Smażyć 2-5 minut, często mieszając.
Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
Dodać pokrojone ziemniaki i gotować 15-20 minut.
Na koniec ewentualnie przyprawić startym parmezanem.
Małym i dużym głodomorom podawać z kromką świeżego chleba.
Nadal głodni? Polecam Wam kilka świetnych przepisów na zupy z kapustą:
Zupa gołąbkowa: przepis na zupę z kapustą, mięsem i ryżem
Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce
Zupa drwali - przepis na sycącą zupę z dodatkiem kapusty kiszonej