Zupa pomidorowa na niedzielnym rosole
Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Wielbicielom mocnych wrażeń polecamy dodanie ostrej papryczki chili
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce
Składniki
300 g surowego boczku wędzonego
300 g marchwi
200 g selera
500 g ziemniaków
2 cebule
2 łyżki oleju
100 ml białego wytrawnego wina
2 liście laurowe
4 jagody jałowca
400 g kapusty włoskiej lub spiczastej
3-4 łodygi pietruszki
Sól, pieprz
Przygotowanie krok po kroku:
Boczek pokrój w kostkę lub małe plasterki, tak na jeden kęs.
Obierz, umyj i pokrój marchewki, seler i ziemniaki. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej olej w dużym rondlu. Krótko obsmaż boczek. Krótko smażyć warzywa, ziemniaki i cebulę. Wlej wino i 1 litr wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj liście laurowe i jałowiec. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
Wyczyść i umyj kapustę, i pokrój ją na nieduże kwadraty. Dodaj i gotuj przez kolejne 8-10 minut.
Umyj natkę pietruszki, odsącz, drobno posiekaj. Dopraw gulasz solą i pieprzem. Posyp pietruszką.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska