Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce

2021-03-29
Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce
Autor: Shutterstock Wielbicielom mocnych wrażeń polecamy dodanie ostrej papryczki chili
łatwy
45 min
4

Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g surowego boczku wędzonego
  • 300 g marchwi
  • 200 g selera
  • 500 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 4 jagody jałowca
  • 400 g kapusty włoskiej lub spiczastej
  • 3-4 łodygi pietruszki
  • Sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Boczek pokrój w kostkę lub małe plasterki, tak na jeden kęs.
  • Obierz, umyj i pokrój marchewki, seler i ziemniaki. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.
  • Rozgrzej olej w dużym rondlu. Krótko obsmaż boczek. Krótko smażyć warzywa, ziemniaki i cebulę. Wlej wino i 1 litr wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj liście laurowe i jałowiec. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.
  • Wyczyść i umyj kapustę, i pokrój ją na nieduże kwadraty. Dodaj i gotuj przez kolejne 8-10 minut.
  • Umyj natkę pietruszki, odsącz, drobno posiekaj. Dopraw gulasz solą i pieprzem. Posyp pietruszką.