Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce

Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wielbicielom mocnych wrażeń polecamy dodanie ostrej papryczki chili

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce

Składniki

  • 300 g surowego boczku wędzonego

  • 300 g marchwi

  • 200 g selera

  • 500 g ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 100 ml białego wytrawnego wina

  • 2 liście laurowe

  • 4 jagody jałowca

  • 400 g kapusty włoskiej lub spiczastej

  • 3-4 łodygi pietruszki

  • Sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Boczek pokrój w kostkę lub małe plasterki, tak na jeden kęs.

  • Obierz, umyj i pokrój marchewki, seler i ziemniaki. Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  • Rozgrzej olej w dużym rondlu. Krótko obsmaż boczek. Krótko smażyć warzywa, ziemniaki i cebulę. Wlej wino i 1 litr wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj liście laurowe i jałowiec. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut.

  • Wyczyść i umyj kapustę, i pokrój ją na nieduże kwadraty. Dodaj i gotuj przez kolejne 8-10 minut.

  • Umyj natkę pietruszki, odsącz, drobno posiekaj. Dopraw gulasz solą i pieprzem. Posyp pietruszką.

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5