Zupa drwali - przepis na sycącą zupę z dodatkiem kapusty kiszonej
2021-03-29
średni
45 min
4
Zupa drwali jest naprawdę sycąca. Znajdziemy w niej mięso, ziemniaki, kaszę i sutą okrasę. W na dodatek sporo witamin i mikroelementów. Z powodzeniem zastąpi dwa obiadowe dania, nakarmi po wysiłku fizycznym na świeżym powietrzu i rozgrzeje zmarzniętych.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru z mięsa i jarzyn
- 20 dag kapusty kiszonej
- 20 dag wieprzowiny bez kości
- tłuszcz do smażenia
- 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 2 ziemniaki
- cebula
- 8 dag słoniny
- 1-2 łyżki maki
- sól, pieprz, kminek, ziele angielskie do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru i ugotować.
- Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, zalać pozostałym wywarem, dodać kaszę i gotować.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę włożyć do mięsa i kaszy pod koniec gotowania i ugotować do miękkości.
- Słoninę pokroić w kostkę, topić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć.
- Wymieszać z mąką, lekko rumieniąc zasmażkę.
- Do wywaru z kaszą i ziemniakami dodać kapustę, zasmażkę z cebulą, doprawić do smaku i chwilę pogotować.