Zupa drwali - przepis na sycącą zupę z dodatkiem kapusty kiszonej

2021-03-29
Zupa drwali - przepis na sycącą zupę z dodatkiem kapusty kiszonej
Autor: Shutterstock Zupa drwali to smaczna kombinacja pożywnych składników: kapusty kiszonej, kaszy, mięsa, ziemniaków.
średni
45 min
4

Zupa drwali jest naprawdę sycąca. Znajdziemy w niej mięso, ziemniaki, kaszę i sutą okrasę. W na dodatek sporo witamin i mikroelementów. Z powodzeniem zastąpi dwa obiadowe dania, nakarmi po wysiłku fizycznym na świeżym powietrzu i rozgrzeje zmarzniętych.

 

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wywaru z mięsa i jarzyn
  • 20 dag kapusty kiszonej
  • 20 dag wieprzowiny bez kości
  • tłuszcz do smażenia
  • 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 8 dag słoniny
  • 1-2 łyżki maki
  • sól, pieprz, kminek, ziele angielskie do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru i ugotować.
  • Mięso umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu, zalać pozostałym wywarem, dodać kaszę i gotować.
  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę włożyć do mięsa i kaszy pod koniec gotowania i ugotować do miękkości.
  • Słoninę pokroić w kostkę, topić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebule i podsmażyć.
  • Wymieszać z mąką, lekko rumieniąc zasmażkę.
  • Do wywaru z kaszą i ziemniakami dodać kapustę, zasmażkę z cebulą, doprawić do smaku i chwilę pogotować.