Odżywcza zupa warzywna z kapusty włoskiej i pora: dietetyczny i pyszny kapuśniak ze słodkiej kapusty
2020-10-18
łatwy
30 min
4
Odżywcza zupa warzywna z kapusty i pora jest przepyszna dzięki dodatkowi ziół i przypraw wiatropędnych. Kapusta ma niewiele kalorii, a jedyny węglowodanowy dodatek to ziemniaki. To idealna zupa na jesienną rozgrzewkę!
Nadal głodni? Polecam Wam kilka świetnych przepisów na zupy z kapustą:
Zupa gołąbkowa: przepis na zupę z kapustą, mięsem i ryżem
Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce
Zupa drwali - przepis na sycącą zupę z dodatkiem kapusty kiszonej
Wyborny kapuśniak ze słodkiej kapusty na żeberkach
Szczi: przepis na rosyjski kapuśniak
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 1-2 duże pory, posiekane na talarki
- 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1-2 marchewki, pokrojone na ćwierć talarki
- 1/2 średniej główki kapusty włoskiej, pokrojonej w paseczki
- 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki szałwii
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Dodać pory i czosnek. Smażyć 3-5 minut.
- Gdy pory zmiękną dodać pokrojoną marchew i kapustę. Smażyć 2-5 minut, często mieszając.
- Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
- Dodać pokrojone ziemniaki i gotować 15-20 minut.
- Na koniec ewentualnie przyprawić startym parmezanem.
- Małym i dużym głodomorom podawać z kromką świeżego chleba.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?