Odżywcza zupa warzywna z kapusty włoskiej i pora: dietetyczny i pyszny kapuśniak ze słodkiej kapusty

Zupa z kapusty włoskiej i pora
Autor: Shutterstock Dietetyczna zupa z kapusty włoskiej i pora odżywia i koi
łatwy
30 min
4

Odżywcza zupa warzywna z kapusty i pora jest przepyszna dzięki dodatkowi ziół i przypraw wiatropędnych. Kapusta ma niewiele kalorii, a jedyny węglowodanowy dodatek to ziemniaki. To idealna zupa na jesienną rozgrzewkę!

Nadal głodni? Polecam Wam kilka świetnych przepisów na zupy z kapustą:

Zupa gołąbkowa: przepis na zupę z kapustą, mięsem i ryżem

Zupa ze słodkiej kapusty na wędzonce

Zupa drwali - przepis na sycącą zupę z dodatkiem kapusty kiszonej

Wyborny kapuśniak ze słodkiej kapusty na żeberkach

Szczi: przepis na rosyjski kapuśniak

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 duże pory, posiekane na talarki
  • 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1-2 marchewki, pokrojone na ćwierć talarki
  • 1/2 średniej główki kapusty włoskiej, pokrojonej w paseczki
  • 400 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 4 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki cząbru
  • 2 łyżeczki szałwii
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę. Dodać pory i czosnek. Smażyć 3-5 minut. 
  • Gdy pory zmiękną dodać pokrojoną marchew i kapustę. Smażyć 2-5 minut, często mieszając.
  • Dodać wszystkie przyprawy i zamieszać. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia.
  • Dodać pokrojone ziemniaki i gotować 15-20 minut. 
  • Na koniec ewentualnie przyprawić startym parmezanem. 
  • Małym i dużym głodomorom podawać z kromką świeżego chleba. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej