Zupa cebulowa z grzankami - przepis na francuską zupę cebulową

Zupa cebulowa z grzankami - przepis na francuską zupę cebulową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Francuska zupa cebulowa z wolnowaru z grzanką

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Francuska zupa cebulowa z wolnowaru jest pyszna i łatwa do przygotowania. Zaletą zupy cebulowej gotowanej w stylu slow cooking jest zachowanie wielu wartości odżywczych, aromatycznych i smakowych, które tracimy podczas tradycyjnego szybkiego gotowania. Zupę cebulową polecamy szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, jest sycąca, rozgrzewająca i wykwintna w smaku - dzięki dodatkowi wina i brandy.

Zobacz także, dlaczego warto gotować w wolnowarze: Sztuka wolnego gotowania: 5 powodów żeby gotować w wolnowarze CROCK-POT

Składniki

  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek

  • 6 średnich cebul, drobno pokrojonych

  • 1 łyżka stołowa cukru pudru

  • 3 rozgniecione ząbki czosnku

  • 200 ml wytrawnego białego wina

  • 600 ml zagotowanego bulionu wołowego lub drobiowego

  • 2 łyżki stołowe sosu Worcester lub Maggi

  • 4 duże kawałki bagietki

  • 100 g startego sera żółtego

  • 2 łyżki stołowe brandy opcjonalnie

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Podsmaż oliwę, cebule, cukier, czosnek w garnku. Gdy zacznie delikatnie skwierczeć, dobrze zamieszaj i gotuj przez 10 min, aż wszystko zmięknie, następnie dodaj wino i całość wymieszaj.

  • Przenieś składniki do wolnowara i ustaw na poziomie LOW. Dodaj do naczynia gotujący się bulion, sos Worcester, sól, pieprz i dobrze zamieszaj. Przykryj wolnowar pokrywką i gotuj przez 4-5 godzin na poziomie LOW.

  • W czasie gdy  zupa kończy się gotować, przyrumień pieczywo z obu stron, posyp sporą ilością sera i opiecz, aż ser się roztopi.

  • Przed końcem gotowania dolej do zupy brandy i wymieszaj, następnie przelej zupę do nagrzanych wcześniej miseczek i przykryj grzanką z serem. Na koniec możesz posypać zupę cebulową odrobiną zielonej pietruszki.

Przepis inspirowany przepisem Darka Kuźniaka, ambasadora marki Crock-Pot.

tip dnia

Jeśli nie masz wolnowaru to możesz wykorzystać przepis w tradycyjny sposób, gotując zupę cebulową odpowiednio krócej.

Ocena: 2,8