Wielkanocny tort - zajączek

2023-03-27
Wielkanocny tort - zajączek
Autor: Shutterstock Tort w kształcie zajączka, sprawdzi się na wielkanocnym stole.
średni
120 min
4

Jak zrobić smaczny i oryginalny tort wielkanocny w kształcie zajączka? Wymaga to nieco zachodu, ale naprawdę warto. Dzieci będą na pewno zachwycone. Dorośli również, bo tort jest bardzo smaczny.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  
  • Biszkopt ciemny:
  • 6 jajek 
  • lekko ponad ½ szklanki mąki pszennej 
  • 1 kopiata łyżka kakao 
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki wody 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  
  • Karmelowa bita śmietana:
  • 100 g cukru 
  • 500 ml płynnej, słodkiej śmietany 30- 36%
  •  
  • Budyń jabłkowy:
  • 2 jabłka 
  • 250 ml soku jabłkowego
  • 100g cukru 
  • sok z ½ cytryny 
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  •  
  • Krem z mascarpone:
  • 250g serka mascarpone 
  • 250ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% 
  • 100g migdałów w płatkach 
  • 1 łyżka masła 
  • 2 łyżki cukru
  •  
  • Dodatkowo:
  • ok. 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 
  • ok. 2 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dalej ubijaj, dodać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku.
  • W miseczce wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawaj porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.
  • W międzyczasie dodaj wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach, miksować chwilę, tylko do połączenia składników).
  • Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  • Gotowe ciasto przełóż do tortownicy i piecz w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Upieczony biszkopt najlepiej pozostawić na parę minut w piekarniku.
  • W ten sam sposób przygotuj ciemny biszkopt.
  • Przygotuj karmelową bitą śmietanę. Cukier skarmelizuj na patelni. W międzyczasie podgrzej mocno śmietanę. Śmietanę dodaj do karmelu i mieszaj tak długo, aż karmel rozpuści się w śmietanie. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie wstaw śmietanę do lodówki na co najmniej 6 godz, a najlepiej na całą noc.
  • Przygotuj budyń jabłkowy. Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Odlej trochę soku jabłkowego i wymieszaj go z budyniem. W garnku wymieszaj cukier, resztę soku jabłkowego i sok z połowy cytryny. Zagotuj. Dodaj wymieszany z sokiem budyń i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstaw z palnika i dodaj jabłka.
  • Pierwszy krążek jasnego biszkoptu ułóż na desce. Gotowy budyń z jabłkami wyłóż na biszkopt. Pozostaw do ostygnięcia. Karmelową śmietanę ubij mikserem na sztywno. Połowę bitej śmietany wyłóż na zimny budyń jabłkowy i przykryj drugim krążkiem biszkoptowym. Wyłóż resztę bitej śmietany i przykryj trzecim krążkiem.
  • Przygotuj krem z mascarpone. Masło roztop na patelni. Dodaj cukier i płatki migdałowe. Smaż na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do zarumienienia się migdałów. Mascarpone i śmietanę zmiksuj razem na puszystą masę. Wmieszaj delikatnie zimne migdały.
  • Biszkopt przeznaczony na uszy i kokardę przetnij na dwie lub trzy części. (Uszy przecięłam na 3 części, a kokardę na pół). Biszkopt przełóż kremem z mascarpone.
  • 500 ml śmietany ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukru. Tort posmaruj bitą śmietaną. Udekoruj.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?