Pączki tureckie: przepis na tłusty czwartek i nie tylko [WIDEO]

Pączki tureckie: przepis na tłusty czwartek i nie tylko [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki tureckie w słodkim syropie to ciekawy pomysł na celebrację tłustego czwartku

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pączki tureckie, znane jako lokma, będą miłą odmianą w tłusty czwartek. Robi się je bez jajek, za to zanurza w pysznym syropie. Wypróbuj nasz przepis na pączki tureckie!

Składniki

  • 25 dkg mąki

  • 5 dkg drożdży + odrobina wody z cukrem

  • szczypta soli

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 6 dkg masła

  • 2 dkg mąki ryżowej (możesz zmielić ryż w młynku do kawy)

  • olej do smażenia

  •  

  • syrop:

  • 40 dkg cukru

  • sok i skórka otarta z 1 cytryny

  • 1/2 szklanki wody

  • opcjonalnie: 2-3 łyżki białego wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody z cukrem. Wlej do miski, dodaj mąkę, szczyptę soli, roztopione masło, mąkę ryżową i dodając powoli ciepłą wodę, wyrabiaj miękkie, gładkie ciasto.

  • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Przygotuj syrop z cukru, cytryny i wody.

  • Z wyrośniętego ciasta formuj małe kulki i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż, aż będą złote.

  • Po odsączeniu wrzuć je do garnka z syropem i wymieszaj. Podawaj na stół.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5