Jajka na twardo: jak ugotować jajka na twardo [WIDEO]
Jogurtowe racuchy: przepis na puchate placki bez drożdży

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Puszyste racuszki kuszą łasuchy w każdym wieku
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Jogurtowe racuchy to prosty przepis na puchate placki bez drożdży. Rolę spulchniacza pełni tu proszek do pieczenia, którego głównym składnikiem jest wodorowęglan sodu. Związek ten wchodzi w silną reakcję z kwasem mlekowym zawartym w jogurcie. W wyniku reakcji produkowane są duże ilości dwutlenku węgla, który unosi ciasto i nadaje mu puszystość. Wypróbuj przepis na puchate racuchy jogurtowe i ciesz się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi!
Składniki
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
0,5 szklanki jogurtu
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka rozmieszać z odrobiną soli, dodać jogurt i ponownie wymieszać.
Z mąki usypać kopczyk, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać, zrobić dołek i dodać jajka wymieszane z jogurtem oraz masło. Szybko zarobić ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Pociąć na kwadraty.
Racuchy smażyć na gorącym tłuszczu.
Usmażone placki odsączyć na papierowym ręczniku.
Przed podanie suto oprószyć cukrem pudrem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska