Wyśmienita szarlotka „3 szklanki” bez jajek: pyszny smak, łatwe wykonanie
2022-06-01
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Szarlotka „3 szklanki” jest zadziwiająco łatwa w przygotowaniu i niebiańsko pyszna. Przepis idealny dla początkujących. Delikatne ciasto z kaszy manny robi się szybko. Nie potrzeba tu jajek, a jeśli zastąpisz mleko krowie mlekiem migdałowym, to otrzymasz wegańską szarlotkę. Rezultat jest po prostu oszałamiający.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 5 jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka mleka krowiego lub migdałowego
- masło do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku należy zmieszać wszystkie suche składniki: kaszę mannę, mąkę, cukier i proszek do pieczenie oraz sól. Sól dodaje się aby podkręcić słodki smak. To tajemnica wszystkich cukierników.
- Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sok z cytryny i wymieszać.
- Tortownicę posmarować masłem.
- Na dno tortownicy wysypać 1/4 mieszanki suchych składników, następnie wyłożyć 1/3 startych jabłek, znowu wysypać 1/4 suchych składników, wyrównać i przykryć 1/3 jabłek, ponownie posypać suchymi składnikami i wyłożyć resztę jabłek. Na wierzch wysypać resztę suchych składników.
- Na koniec zalać wrzącym mlekiem. Za pomocą noża lub długiego widelca nakłuć kilka razy ciasto, aby mleko dostało się do samego dna.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 50 minut.
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia, dzięki czemu będzie soczysty, delikatny i nie będzie się rozsypywać.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?