Babka z tartymi jabłkami: łatwy przepis na pyszny jabłecznik na szybko
2021-10-13
łatwy
15 min
4
Jabłkowa babka jest pyszna, wilgotna w środku i puszysta. Oto łatwy przepis na pyszne ciasto z tartymi jabłkami, które rozjaśni chłodne wieczory.
SKŁADNIKI
- 250 g pełnoziarnistej mąki
- 250 g drobno startych jabłek
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki (12 g) proszku do pieczenia
- masło (margaryna) i mąka do przygotowania formy na babkę
- cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę do ciasta posmarować tłuszczem i posypać mąką. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
- Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
- Do jabłek dodać mąkę, cukier, jajka, olej, mleko, cynamon i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką lub trzepaczką i wlać do przygotowanej formy.
- Babkę z jabłkami piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 45-55 minut.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Masz apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na szarlotkę!
Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska
Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami
Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami