Babka z tartymi jabłkami: łatwy przepis na pyszny jabłecznik na szybko

Jabłkowa babka: łatwy przepis na pyszne ciasto z tartymi jabłkami
Autor: Shutterstock Wilgotna i puszysta babka z tartymi jabłkami
łatwy
15 min
4

Jabłkowa babka jest pyszna, wilgotna w środku i puszysta. Oto łatwy przepis na pyszne ciasto z tartymi jabłkami, które rozjaśni chłodne wieczory. 

SKŁADNIKI

  • 250 g pełnoziarnistej mąki
  • 250 g drobno startych jabłek
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki (12 g) proszku do pieczenia
  • masło (margaryna) i mąka do przygotowania formy na babkę
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę do ciasta posmarować tłuszczem i posypać mąką. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
  • Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o drobnych otworach.
  • Do jabłek dodać mąkę, cukier, jajka, olej, mleko, cynamon i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać szpatułką lub trzepaczką i wlać do przygotowanej formy.
  • Babkę z jabłkami piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 45-55 minut. 
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Masz apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na szarlotkę!

Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami

Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami

Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i śliwkami

Szarlatanka: ukraińskie ciasto z jabłkami

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej