Surówka z młodej kapusty z marchewką i rabarbarem

Surówka z młodej kapusty z marchewką i rabarbarem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z młodej kapusty, marchewki i rabarbaru w sosie pomarańczowo-majonezowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z młodej kapusty z marchewką i rabarbarem to pyszna wiosenna sałatka. Oryginalny przepis zyska Wasze uznanie. Jeśli nie macie problemów z kamicą, to możecie użyć surowej łodygi rabarbaru, zamiast ją dusić. Osobiście jednak uważamy, że tak przyrządzona surówka jest niezwykle smaczna. 

Składniki

  • 300 g młodej kapusty lub kapusty spiczastej lub kapusty pekińskiej

  • 1 marchewka

  • 1 łodyga rabarbaru

  • 1 pomarańcza, wyciśnięty sok i starta skórka z połowy

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu

  • 2 łyżki koperku, posiekanego

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę poszatkować drobno, posypać solą i odstawić. Marchewkę zetrzeć na cienkie strużyny. Rabarbar pokroić w cienkie plasterki.

  • Na patelni poddusić rabarbar z cukrem i sokiem oraz skórką z pomarańczy. 

  • Kapustę wygnieść, dodać startą marchewkę i uduszony rabarbar, wymieszać.

  • Sok pomarańczowy w którym dusił się rabarbar wymieszać z majonezem i jogurtem.

  • Sałatkę polać sosem, dodać posiekany koperek i wymieszać. 

  • Podawać od razu. 

Surówki z młodej kapusty

Młoda kapusta to bogactwo chlorofilu, kwasu foliowego i antyoksydantów. Zachęcamy Was do wypróbowania również przepisów na

Klasyczna surówka z młodej kapusty

Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy

Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem: rześka surówka obiadowa z lodówki

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5