Sałatka z serem halloumi na sałacie: łatwy przepis na słońce na talerzu
Surówka z młodej kapusty z marchewką i rabarbarem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Surówka z młodej kapusty, marchewki i rabarbaru w sosie pomarańczowo-majonezowym
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Surówka z młodej kapusty z marchewką i rabarbarem to pyszna wiosenna sałatka. Oryginalny przepis zyska Wasze uznanie. Jeśli nie macie problemów z kamicą, to możecie użyć surowej łodygi rabarbaru, zamiast ją dusić. Osobiście jednak uważamy, że tak przyrządzona surówka jest niezwykle smaczna.
Składniki
300 g młodej kapusty lub kapusty spiczastej lub kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 łodyga rabarbaru
1 pomarańcza, wyciśnięty sok i starta skórka z połowy
1 łyżka cukru
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
2 łyżki koperku, posiekanego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Kapustę poszatkować drobno, posypać solą i odstawić. Marchewkę zetrzeć na cienkie strużyny. Rabarbar pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni poddusić rabarbar z cukrem i sokiem oraz skórką z pomarańczy.
Kapustę wygnieść, dodać startą marchewkę i uduszony rabarbar, wymieszać.
Sok pomarańczowy w którym dusił się rabarbar wymieszać z majonezem i jogurtem.
Sałatkę polać sosem, dodać posiekany koperek i wymieszać.
Podawać od razu.
Surówki z młodej kapusty
Młoda kapusta to bogactwo chlorofilu, kwasu foliowego i antyoksydantów. Zachęcamy Was do wypróbowania również przepisów na
Klasyczna surówka z młodej kapusty
Coleslaw z młodej kapusty i kukurydzy
Młoda kapusta kwaszona z czosnkiem: rześka surówka obiadowa z lodówki
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska