Sos koperkowy nie tylko do mięsa: łatwy przepis!

Sos koperkowy nie tylko do mięsa: łatwy przepis!
Autor: Shutterstock.com Gotowana wołowina i knedliki z czerstwej bułki w sosie koperkowym
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Delikatny w smaku, a zarazem aromatyczny sos koperkowy doskonale komponuje się z mięsami, rybami oraz przystawkami. Sprawdź, jak przygotować taki sos z koperkiem - podajemy łatwy przepis.

SKŁADNIKI

  • 300 ml wywaru jarzynowego
  • łyżka świeżego koperku
  • 40 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Utrzyj mąkę z masłem, dodaj mleko i część wywaru jarzynowego.
  • Wlej do pozostałej części gotującego się wywaru, zagotuj.
  • Dodaj posiekany koperek. Przypraw solą do smaku.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw
Daniel Działa

Z wykształcenia polonista i amerykanista, z zawodu – bardziej ten pierwszy. Od ponad dekady zajmuje się pracą nad tekstami: pisaniem, redagowaniem, okazjonalnie korektą. Specjalizuje się przede wszystkim w tematyce home & living, …

więcej