Przepyszna pasta mięsna z gotowanego kurczaka, z sezamem i orzechami
Pasta z selera - świetny sposób na wykorzystanie naci selera

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pasta z selera, po dodaniu czosnku, parmezanu i orzeszków, zmienia się w aromatyczne pesto
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Pasta z selera to sposób na wykorzystanie świeżych liści selera. Pasta stanowi świetną przyprawę - bez dodatków, ulepszaczy, wzmacniaczy smaku. Może być dodatkiem do zup, sosów, zapiekanek i kanapek. Gdy wymieszamy ją z tartym parmezanem i mielonymi orzechami czy migdałami może zmienić się w aromatyczne pesto do makaronu. Podpowiadamy jak przygotować pastę selerową.
Składniki
10-12 łodyg selera wraz z liśćmi
ok. 2 łyżki soli (20g)
4 łyżki oliwy
Przygotowanie krok po kroku:
Łodygi selera płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Odrywamy liście.
Kroimy i wraz z solą wkładamy do blendera. Miksujemy dolewając porcjami oliwę, aż do otrzymania pasty.
Pastę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, na wierzchu polewamy oliwą i gotowe! Używamy według potrzeb.