Domowa ćwikła z chrzanem: łatwy przepis
2022-04-13
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Domowa ćwikła to bardzo lubiany pikantny dodatek do wędlin, pasztetów, pieczonych mięs. Ćwikła z chrzanem tradycyjnie gości na świątecznym stole. Najlepsza jest przygotowana samodzielnie, z domowym chrzanem - możemy wtedy dopasować jej ostrość do gustu domowników.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg buraków
- 4 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) - lub więcej - zależnie od upodobań
- sok z cytryny do smaku
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Ugotować w mundurkach, aż będą miękkie.
- Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ew. dosłodzić. Jeśli wolimy ćwikłę bardziej ostrą, dodajemy do buraków chrzan po jednej łyżce, aż osiągniemy pożądany stopień ostrości.
Jak zrobić dobry chrzan domowy?
Zobacz też: Chrzan z żurawiną: przepis na dodatek do mięs nie tylko na Wielkanoc
Zobacz również top naszych przepisów na zimne sosy