Chimichurri: pietruszkowy sos do steków z Ameryki Południowej

Chimichurri: pietruszkowy sos do steków z Ameryki Południowej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chimichurri z natki pietruszki, czosnku i chili nie musi być jednolity, im bardziej ziarnisty, tym lepiej

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Chimichurri (wym. czimiczuri) to słynny sos do steków przygotowany na bazie natki pietruszki, czosnku i chili. Ten pikantny i świeży w smaku sos idealnie pasuje do grillowanych mięs. Chimichurri jest prosty w przygotowaniu, wypróbuj go także ty!

Składniki

  • 1 pęczek natki pietruszki, tylko liście

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 stołowe łyżki czerwonego winnego octu

  • 5 stołowych łyżek oliwy z oliwek

  • 1 papryka chili, bez ziaren

  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Liście natki pietruszki zblendować, dodać czosnek i chili, ponownie zblendować.

  • Dodać sól i ocet, szybko zmiksować.

  • Gdy sól się rozpuści, dolać oliwy i ponownie zmiksować.

  • Odstawić na pół godziny, aby smaki nabrały mocy. 

Ocena: 4,3