Brownie orzechowe z bezą: przepis na obłędne ciasto czekoladowe
Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Sernik krakowski to ciasto charakterystyczne dla kuchni polskiej.
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Tradycyjny sernik krakowski to lekkie, puszyste ciasto z rodzynkami, ozdobione kratką z kruchego ciasta i polane lukrem. Znane i lubiane w całej Polsce. Podajemy wspaniały przepis na tradycyjny sernik krakowski dla wszystkich wielbicieli tego ciasta.
Składniki
2 żółtka
20 dag masła
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
45 dag cukru drobnoziarnistego
750 dag sera białego (do mielenia lub gotowego na sernik)
4 jajka
3 łyżki śmietany 18 procent tłuszczu
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
opakowanie gotowego lukru
garść rodzynek
Przygotowanie krok po kroku:
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Żółtka wbij do miski.
Połącz z zimnym masłem, przesianą mąką pszenną, szczyptą soli oraz cukrem.
Z przygotowanej mieszanki zagnieć ciasto.
Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.
Biały ser zmiel trzy razy (jeśli używasz mielonego, pomiń ten krok).
Białka oddziel od żółtek.
Następnie ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do mielonego sera dodaj śmietanę.
Utrzyj z pozostałą częścią cukru, cukrem wanilinowym i żółtkami.
Zagnieć z mąką ziemniaczaną.
Na koniec wmieszaj pianę z białek oraz rodzynki. Zrób to delikatnie, najlepiej trzepaczką.
Dwie trzecie ciasta kruchego rozwałkuj, wyłóż nim blachę do pieczenia, uformuj rant.
Nałóż na ciasto masę serową.
Z reszty ciasta zrób wałeczki, z których ułożysz kratkę na wierzchu sernika.
Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni. Piecz około 60 minut.
Wystudzony sernik polej lukrem.
Polecamy też:
Łatwy sernik z 3 składników - jak go zrobić?
Sernik puszysty niczym pianka: najlepszy przepis
Lwowski sernik z rodzynkami: obłędny deser dla opornych