Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik

Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik krakowski to ciasto charakterystyczne dla kuchni polskiej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tradycyjny sernik krakowski to lekkie, puszyste ciasto z rodzynkami, ozdobione kratką z kruchego ciasta i polane lukrem. Znane i lubiane w całej Polsce. Podajemy wspaniały przepis na tradycyjny sernik krakowski dla wszystkich wielbicieli tego ciasta.

Składniki

  • 2 żółtka

  • 20 dag masła

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 45 dag cukru drobnoziarnistego

  • 750 dag sera białego (do mielenia lub gotowego na sernik)

  • 4 jajka

  • 3 łyżki śmietany 18 procent tłuszczu

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • opakowanie gotowego lukru

  • garść rodzynek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Żółtka wbij do miski.

  • Połącz z zimnym masłem, przesianą mąką pszenną, szczyptą soli oraz cukrem.

  • Z przygotowanej mieszanki zagnieć ciasto.

  • Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.

  • Biały ser zmiel trzy razy (jeśli używasz mielonego, pomiń ten krok).

  • Białka oddziel od żółtek.

  • Następnie ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  • Do mielonego sera dodaj śmietanę.

  • Utrzyj z pozostałą częścią cukru, cukrem wanilinowym i żółtkami.

  • Zagnieć z mąką ziemniaczaną.

  • Na koniec wmieszaj pianę z białek oraz rodzynki. Zrób to delikatnie, najlepiej trzepaczką.

  • Dwie trzecie ciasta kruchego rozwałkuj, wyłóż nim blachę do pieczenia, uformuj rant.

  • Nałóż na ciasto masę serową.

  • Z reszty ciasta zrób wałeczki, z których ułożysz kratkę na wierzchu sernika.

  • Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 180 stopni. Piecz około 60 minut.

  • Wystudzony sernik polej lukrem.

Ocena: 4,3