Sernik równiutki jak stół, wilgotny i pyszny

2021-03-31
Sernik równiutki jak stół, wilgotny i pyszny
Autor: Shutterstock Lubicie sernik - to wypróbujcie ten przepis na sernik równy i pyszny
łatwy
30 min
4

Sernik równiutki jak stół to tradycyjny sernik, bez spodu, zwany też sernikiem wiedeńskim. Jak sprawić, by sernik nam się nie zapadł, by  był wilgotny i delikatny? Wypróbujcie ten przepis!

Polecamy też:

Świąteczne pierniki miękkie od razu - pierniczki jak u Ani Starmach

Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]

Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym: łatwy przepis na kruche ciastka z ajerkoniakiem

Lawendowe kruche ciasteczka na Boże Narodzenie

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu tłustego, co najmniej dwukrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 laska wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia sernika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni.
  • Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, wybierając sitko o małych oczkach. Z braku maszynki można użyć blendera, ale należy rozdrabniać ser jak najkrócej, by go zbytnio nie napowietrzyć.
  • Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy maślanej dodawać partiami twaróg i jajka, robiąc to naprzemiennie, ucierać na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji masy.
  • Laskę wanilii przeciąć wzdłuż nożem, wyskrobać z niej ziarenka, dodać do masy serowej, dodać również skórkę otartą z pomarańczy oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Składniki krótko wymieszać łyżką.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać.
  • Sernik wstawić do piekarnika, piec w 140-150 stopniach przez 70-80 minut, do ścięcia się całej powierzchni sernika, zwłaszcza na środku. Upieczony sernik powinien mieć sprężysty i ścięty wierzch.
  • Po upieczeniu sernika wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto, lekko uchylając drzwiczki. Sernik wyjąć z piekarnika dopiero po ostygnięciu.
  • Schłodzić w lodówce co najmniej przez 12 godzin, najlepiej przez noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe