Brownie orzechowe z bezą: przepis na obłędne ciasto czekoladowe
Sernik równiutki jak stół, wilgotny i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Lubicie sernik - to wypróbujcie ten przepis na sernik równy i pyszny
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Sernik równiutki jak stół to tradycyjny sernik, bez spodu, zwany też sernikiem wiedeńskim. Jak sprawić, by sernik nam się nie zapadł, by był wilgotny i delikatny? Wypróbujcie ten przepis!
Składniki
1 kg twarogu tłustego, co najmniej dwukrotnie zmielonego
200 g masła
200 g cukru pudru
6 jajek
1 laska wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka mąki pszennej
cukier puder do oprószenia sernika
Przygotowanie krok po kroku:
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni.
Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, wybierając sitko o małych oczkach. Z braku maszynki można użyć blendera, ale należy rozdrabniać ser jak najkrócej, by go zbytnio nie napowietrzyć.
Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy maślanej dodawać partiami twaróg i jajka, robiąc to naprzemiennie, ucierać na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji masy.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż nożem, wyskrobać z niej ziarenka, dodać do masy serowej, dodać również skórkę otartą z pomarańczy oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Składniki krótko wymieszać łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać.
Sernik wstawić do piekarnika, piec w 140-150 stopniach przez 70-80 minut, do ścięcia się całej powierzchni sernika, zwłaszcza na środku. Upieczony sernik powinien mieć sprężysty i ścięty wierzch.
Po upieczeniu sernika wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto, lekko uchylając drzwiczki. Sernik wyjąć z piekarnika dopiero po ostygnięciu.
Schłodzić w lodówce co najmniej przez 12 godzin, najlepiej przez noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.