Sernik równiutki jak stół, wilgotny i pyszny

Sernik równiutki jak stół, wilgotny i pyszny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Lubicie sernik - to wypróbujcie ten przepis na sernik równy i pyszny

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik równiutki jak stół to tradycyjny sernik, bez spodu, zwany też sernikiem wiedeńskim. Jak sprawić, by sernik nam się nie zapadł, by  był wilgotny i delikatny? Wypróbujcie ten przepis!

Składniki

  • 1 kg twarogu tłustego, co najmniej dwukrotnie zmielonego

  • 200 g masła

  • 200 g cukru pudru

  • 6 jajek

  • 1 laska wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy

  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 płaska łyżka mąki pszennej

  • cukier puder do oprószenia sernika

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 140-150 stopni.

  • Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa, wybierając sitko o małych oczkach. Z braku maszynki można użyć blendera, ale należy rozdrabniać ser jak najkrócej, by go zbytnio nie napowietrzyć.

  • Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy maślanej dodawać partiami twaróg i jajka, robiąc to naprzemiennie, ucierać na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji masy.

  • Laskę wanilii przeciąć wzdłuż nożem, wyskrobać z niej ziarenka, dodać do masy serowej, dodać również skórkę otartą z pomarańczy oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Składniki krótko wymieszać łyżką.

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać.

  • Sernik wstawić do piekarnika, piec w 140-150 stopniach przez 70-80 minut, do ścięcia się całej powierzchni sernika, zwłaszcza na środku. Upieczony sernik powinien mieć sprężysty i ścięty wierzch.

  • Po upieczeniu sernika wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto, lekko uchylając drzwiczki. Sernik wyjąć z piekarnika dopiero po ostygnięciu.

  • Schłodzić w lodówce co najmniej przez 12 godzin, najlepiej przez noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Zobacz wskazówki, jak zrobić idealne ciasto kruche:

Ocena: 2,6