Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser
Lawendowe kruche ciasteczka na Boże Narodzenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Jeśli mamy nieco zdolności manualnych możemy pokusić się o piękne udekorowanie ciasteczek.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Zastanawiasz się, co słodkiego podać po wigilijnej kolacji? Jednym z pomysłów mogą być ciasteczka lawendowe. Ich przygotowanie zajmuje około 20 minut. Ciasteczka lawendowe to idealny pomysł na zakończenie wigilijnej kolacji. Są smaczne, niewielkie i w sam raz nadają się do pochrupania przy wieczornej kawie lub herbacie. Przeczytaj, jak przygotować wigilijny przysmak.
Składniki
1 żółtko
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki drobno posiekanych, suszonych kwiatów lawendy
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
szczypta soli
Dekoracja:
2 białka
2 szklanki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
biała posypka
opcjonalnie fioletowy barwnik do lukru
Przygotowanie krok po kroku:
Wykonanie ciasteczek wigilijnych rozpoczynamy od utarcia żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i lawendą.
Następnie mąkę mieszamy z odrobiną soli i siekamy z zimnym masłem.
Do mąki posiekanej z masłem dodajemy utarte wcześniej żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
Kiedy powstanie jednolita masa należy zawinąć ją w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, po czym należy je rozwałkować.
Na rozwałkowanym cieście powycinać gwiazdki i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec przez około 10 - 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.
Białka ubić mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodać sok z cytryny i ubijać przez kolejne kilka minut.
Powstałym lukrem posmarować wystudzone ciasteczka lawendowe i obsypać białą posypką.