Lawendowe kruche ciasteczka na Boże Narodzenie

Lawendowe kruche ciasteczka na Boże Narodzenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jeśli mamy nieco zdolności manualnych możemy pokusić się o piękne udekorowanie ciasteczek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Zastanawiasz się, co słodkiego podać po wigilijnej kolacji? Jednym z pomysłów mogą być ciasteczka lawendowe. Ich przygotowanie zajmuje około 20 minut. Ciasteczka lawendowe to idealny pomysł na zakończenie wigilijnej kolacji. Są smaczne, niewielkie i w sam raz nadają się do pochrupania przy wieczornej kawie lub herbacie. Przeczytaj, jak przygotować wigilijny przysmak.

Składniki

  • 1 żółtko

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 łyżki drobno posiekanych, suszonych kwiatów lawendy

  • 1 i 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 kostki masła

  • szczypta soli

  •  

  • Dekoracja:

  • 2 białka

  • 2 szklanki cukru pudru

  • łyżka soku z cytryny

  • biała posypka

  • opcjonalnie fioletowy barwnik do lukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wykonanie ciasteczek wigilijnych rozpoczynamy od utarcia żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i lawendą.

  • Następnie mąkę mieszamy z odrobiną soli i siekamy z zimnym masłem.

  • Do mąki posiekanej z masłem dodajemy utarte wcześniej żółtko i szybko zagniatamy ciasto.

  • Kiedy powstanie jednolita masa należy zawinąć ją w folię aluminiową i włożyć do lodówki na około 2 godziny.

  • Po tym czasie ciasto wyjmujemy, po czym należy je rozwałkować.

  • Na rozwałkowanym cieście powycinać gwiazdki i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem.

  • Piec przez około 10 - 13 minut w piekarniku nagrzanym do 200oC.

  • Białka ubić mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodać sok z cytryny i ubijać przez kolejne kilka minut.

  • Powstałym lukrem posmarować wystudzone ciasteczka lawendowe i obsypać białą posypką.

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.