Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]

Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto daktylowo-bakaliowe jest pełne smaku,  ma też ciekawą strukturę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne to wypiek praktycznie z samych bakalii, z przewagą słodkich daktyli (dlatego ciasto nie wymaga dosładzania). Ciasto można przygotować nawet 1-2 tygodnie przed świętami, ale doskonałe jest też na drugi dzień po upieczeniu. Aromatyczne i korzenne z powodzeniem może zastąpić tradycyjny piernik.

Składniki

  • 500 g suszonych daktyli

  • 200 g suszonej żurawiny

  • 200 g rodzynek

  • 225 g mielonych migdałów

  • 200 g powideł śliwkowych

  • 100 g migdałów w słupkach

  • 175 g nierafinowanego oleju kokosowego

  • 250 ml mocnej czarnej herbaty

  • 2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

  • 3 duże jajka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zaparzyć mocną herbatę. Żurawinę, rodzynki, powidła, olej kokosowy oraz przyprawy wrzucić do garnka z grubym dnem.

  • Daktyle pokroić na małe kawałki i dodać do garnka. Wlać herbatę, zamieszać.

  • Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować (nadal mieszając), przez 10 minut. Mieszanie nie tylko zapobiega przywieraniu masy do dna garnka, ale również przyspiesza rozklejanie się daktyli. Zdjąć garnek z palnika, pozostawić na około godzinę do ostygnięcia.

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - zarówno dno, jak i boki formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C.

  • Jajka roztrzepać trzepaczką. Migdały mielone oraz słupki dodać do przestudzonej masy owocowej. Wlać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać, najlepiej dużą, drewnianą łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch.

  • Piec przez około 1 godzinę 30 minut lub 1 godzinę i 45 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie tylko lekko lepki od ciasta.

  • Wyjąć z piekarnika, postawić formę na kratce, posmarować wierzch ciepłego ciasta powidłami lub konfiturą, można też posypać wierzch gorzką czekoladą. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Ocena: 2,9