Babka muślinowa z rumowym lukrem - sprawdzony przepis na idealnie puszystą i delikatną babkę
Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]
![Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne [bez glutenu, cukru i laktozy]](https://cdn20.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/24130/daktylowo-bakaliowe-ciasto-swiateczne-bez-glutenu.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ciasto daktylowo-bakaliowe jest pełne smaku, ma też ciekawą strukturę.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 8 OSÓB
Daktylowo-bakaliowe ciasto świąteczne to wypiek praktycznie z samych bakalii, z przewagą słodkich daktyli (dlatego ciasto nie wymaga dosładzania). Ciasto można przygotować nawet 1-2 tygodnie przed świętami, ale doskonałe jest też na drugi dzień po upieczeniu. Aromatyczne i korzenne z powodzeniem może zastąpić tradycyjny piernik.
Składniki
500 g suszonych daktyli
200 g suszonej żurawiny
200 g rodzynek
225 g mielonych migdałów
200 g powideł śliwkowych
100 g migdałów w słupkach
175 g nierafinowanego oleju kokosowego
250 ml mocnej czarnej herbaty
2 łyżeczki mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
3 duże jajka
Przygotowanie krok po kroku:
Zaparzyć mocną herbatę. Żurawinę, rodzynki, powidła, olej kokosowy oraz przyprawy wrzucić do garnka z grubym dnem.
Daktyle pokroić na małe kawałki i dodać do garnka. Wlać herbatę, zamieszać.
Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu zagotowania, następnie zmniejszyć ogień i gotować (nadal mieszając), przez 10 minut. Mieszanie nie tylko zapobiega przywieraniu masy do dna garnka, ale również przyspiesza rozklejanie się daktyli. Zdjąć garnek z palnika, pozostawić na około godzinę do ostygnięcia.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - zarówno dno, jak i boki formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C.
Jajka roztrzepać trzepaczką. Migdały mielone oraz słupki dodać do przestudzonej masy owocowej. Wlać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać, najlepiej dużą, drewnianą łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Gotową masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch.
Piec przez około 1 godzinę 30 minut lub 1 godzinę i 45 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie tylko lekko lepki od ciasta.
Wyjąć z piekarnika, postawić formę na kratce, posmarować wierzch ciepłego ciasta powidłami lub konfiturą, można też posypać wierzch gorzką czekoladą. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.