Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym: łatwy przepis na kruche ciastka z ajerkoniakiem

Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym: łatwy przepis na kruche ciastka z ajerkoniakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kruche ciasteczka z nadzieniem o smaku ajerkoniaku są pyszne i efektowne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym to pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam łatwy przepis na przepyszne kruche ciasteczka przełożone kremem o smaku ajerkoniaku! 

Składniki

  • Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego

  • 1 łyżka likieru jajecznego

  • 2 żółtka (rozmiar M)

  • 80 g przesianego cukru pudru

  • 100 g miękkiego masła

  • Krem o smaku likieru jajecznego:

  • ¼ l mleka

  • ½ opakowania budyniu bez cukru, o smaku wanilii lub jeszcze lepiej ajerkoniaku

  • 100 ml likieru jajecznego

  • 100 g miękkiego masła

  • 50 g przesianego cukru pudru

  • Do dekoracji:

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Pozostałe składniki dodawać jeden po drugim i ugniatać ciasto za pomocą ręcznego miksera (haczyków do ciasta). Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut.

  • Przygotować mleko i budyń w proszku zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  • Ciasto rozwałkować na posypanej mąką blacie na placek o grubości około 3 mm i wyciąć ciasteczka dowolną foremką do ciastek. W połowie ciastek wyciąć po środku mniejszą foremką dowolne kształty. Wszystkie ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika - grzanie góra/dół 180°C,  termoobieg 160°C - i piec około 10 minut. 

  • Ugotowany budyń ubić z ajerkoniakiem na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem pudrem za pomocą ręcznego miksera (mieszadeł do spieniania) do uzyskania puszytej masy, dodać budyń z ajerkoniakiem i krótko wymieszać.

  • Schłodzone ciasteczka bez dziurek posmarować kremem, przykryć drugim ciasteczkiem z otworkiem i posypać cukrem pudrem.

  • Ciasteczka przechowywać w lodówce. Przed podaniem ewentualnie ponownie oprószyć cukrem pudrem.

Ocena: 2,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).