Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser
Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym: łatwy przepis na kruche ciastka z ajerkoniakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kruche ciasteczka z nadzieniem o smaku ajerkoniaku są pyszne i efektowne
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Świąteczne ciasteczka z likierem jajecznym to pyszny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Polecam łatwy przepis na przepyszne kruche ciasteczka przełożone kremem o smaku ajerkoniaku!
Składniki
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
1 łyżka likieru jajecznego
2 żółtka (rozmiar M)
80 g przesianego cukru pudru
100 g miękkiego masła
Krem o smaku likieru jajecznego:
¼ l mleka
½ opakowania budyniu bez cukru, o smaku wanilii lub jeszcze lepiej ajerkoniaku
100 ml likieru jajecznego
100 g miękkiego masła
50 g przesianego cukru pudru
Do dekoracji:
cukier puder
Przygotowanie krok po kroku:
Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. Pozostałe składniki dodawać jeden po drugim i ugniatać ciasto za pomocą ręcznego miksera (haczyków do ciasta). Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 40 minut.
Przygotować mleko i budyń w proszku zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Ciasto rozwałkować na posypanej mąką blacie na placek o grubości około 3 mm i wyciąć ciasteczka dowolną foremką do ciastek. W połowie ciastek wyciąć po środku mniejszą foremką dowolne kształty. Wszystkie ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika - grzanie góra/dół 180°C, termoobieg 160°C - i piec około 10 minut.
Ugotowany budyń ubić z ajerkoniakiem na gładką masę. Masło utrzeć z cukrem pudrem za pomocą ręcznego miksera (mieszadeł do spieniania) do uzyskania puszytej masy, dodać budyń z ajerkoniakiem i krótko wymieszać.
Schłodzone ciasteczka bez dziurek posmarować kremem, przykryć drugim ciasteczkiem z otworkiem i posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka przechowywać w lodówce. Przed podaniem ewentualnie ponownie oprószyć cukrem pudrem.