Sernik Twix z kajmakiem: przepis na odświętny deser
2021-03-29
średni
40 min
4
Sernik Twix z kajmakiem - czy można wyobrazić sobie coś bardziej pysznego? Kajmak, czyli sama słodycz plus sernik, czyli wyśmienity tradycyjnie polski smak, który wszyscy pamiętamy z dzieciństwa. Poznajcie przepis na sernik kajmakowy, który ma szansę dodatkowo zasmakować dzieciom, bo dodano do niego batoniki Twix!
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Kapitalny sernik na drożdżowym spodzie z brzoskwiniami i kruszonką
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- 160 g ciastek digestive
- 60 g masła
- 200 g batoników Twix
- 600 g sera twarogowego śmietankowego
- 1 niepełna szklanka cukru
- 40 g opakowanie budyniu waniliowego
- 3 jajka
- 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g masy kajmakowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj spód. Masło rozpuść, ciastka rozgnieć na "piasek" i połącz je z masłem oraz z 50 g drobno posiekanych batoników Twix.
- Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, masę ciasteczkową ułóż na spodzie, dość mocno ugniatając.
- Masę należy schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Przygotuj masę serową. Mikserem połącz twaróg z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, budyniem i ekstraktem z wanilii. Miksuj, aż powstanie gładka masa. - Stopniowo wbijaj jajka i dalej ucieraj.
- Dodawaj posiekane batoniki Twix (100 g) wciąż mieszając.
- Całość przelej do tortownicy z ciasteczkowym spodem.
- Piecz 60-70 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Schłodź przez 3 godziny w lodówce. Jeśli to możliwe, trzymaj ciasto w lodówce przez całą noc.
- Sernik przed podaniem posmaruj masą kajmakową z puszki i ozdób posiekanymi batonikami Twix (50 g).