Najlepszy sernik z mrożonymi malinami: idealny deser rodzinny

Najlepszy sernik z mrożonymi malinami: idealny deser rodzinny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatny sernik z malinowym wierzchem - idealny na rodzinne spotkanie

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Sernik z mrożonymi malinami to pyszny deser, gdy za oknem szaruga i chłód. Mrożone maliny są dostępne wszędzie. Warto wypróbować ten pyszny sposób na udane rodzinne spotkanie. 

Składniki

  • 140 g ciastek kruchych

  • 40 g gorzkiej czekolady

  • 3 łyżki oleju

  • 200 g malin mrożonych

  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego

  • 250 g serka mascarpone

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • 5 jajek (rozmiar M)

  • 8 łyżek miodu

  • 0,5 cytryny, sok i otarta skórka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Prostokątną formę o wymiarach około 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 

  • Kruche ciasta rozdrobnić w malakserze, wymieszać ze stopioną czekoladą i olejem. Mieszaniną wyłożyć dno foremki.

  • Maliny włożyć do rondelka, dodać 4 łyżki wody i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać mieszaninę 75 ml wody i 1 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać, gotować, aż zgęstnieje, odstawić.

  • Do twarogu dodać mascarpone, jogurt, roztrzepane jajka, miód i sok z cytryny oraz 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać na jednorodną masę. Na koniec dodać startą skórkę cytryny. 

  • Masę twarogową wyłożyć na czekoladowy spód, Na wierzch wyłożyć malinowy sos, delikatnie przemieszać wierzch. 

  • Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut. W połowie pieczenia ciasto okryć folią aluminiową, aby się nie przypaliło. 

  • Wystudzone ciasto pokroić na prostokąty. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4