Roladki z karkówki: łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny

Roladki z karkówki: łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste roladki z karkówki nadziane kapustą kiszoną i śliwkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Roladki z karkówki nadziewane kiszoną kapustą i śliwką kalifornijską smakują każdemu. Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczne nadzienie tworzą idealny duet. Polecam ten łatwy przepis na pyszny obiad rodzinny.

Składniki

  • 600-800 g karkówki wieprzowej lub 6 sznycli ze schabu karkowego

  • 12 śliwek kalifornijskich

  • 100 g kapusty kiszonej

  • 1 cebula

  • 3 łyżki oleju

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę pokroić, zeszklić na 1 łyżce oleju. Dodać wypłukaną kapustę kiszoną i smażyć razem 3-5 minut. 

  • Karkówkę pokroić na 6 plastrów grubości 1,5 cm i lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. 

  • Na każdym sznyclu ułożyć porcję  podduszonej kapusty i po 2 śliwki kalifornijskie, zwinąć w roladkę. Można spiąć lub owiązać bawełnianym sznurkiem.

  • Roladki panierować w mące, zrumienić na pozostałym oleju.  

  • Zrumienione roladki podlać 1/2 szklanki wody lub bulionu. Przykryć pokrywką i dusić 30 minut. 

  • Podawać z gotowanymi na parze warzywami. 

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).