Przepyszne mielone kotleciki z farszem

Przepyszne mielone kotleciki z farszem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mielone kotleciki zyskują nowy  wyraz, gdy nadziejemy je warzywnym farszem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Znudziły ci się tradycyjne mielone? Możesz łatwo podkręcić ich smak i wygląd, sprawić, że znowu staną się atrakcją obiadu. Zrób przepyszne mielone kotleciki  z farszem - proste i smakowite.

Składniki

  • 50 dag  mięsa mielonegp

  • 1 cebula

  • 1 mała czerwona papryka

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka bułki  tartej

  • olej

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kajzerkę zalej wodą, odstaw na 10 minut.

  • Na patelni rozgrzej  2 łyżki oleju, przez 5-7 minut podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę i  paprykę pokrojoną w kostkę.

  • Do mięsa dodaj jajko i namoczoną bułkę (odciśniętą z nadmiaru  wody), dodaj przyprawy i starannie wymieszaj.

  • Porcje mięsa rozpłaszcz na dłoni, Na środku ułóż paprykę z cebulą, zlep formując kotlecik.

  • Obtocz w bułce tartej i smaż na wolnym ogniu do zrumienienia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8