Drobiowe sznycle smażone na chrupko

2021-03-29
Drobiowe sznycle smażone na chrupko
Autor: Shutterstock Sznycle z piersi kurczaka lub indyka chrupiące z wierzchu i soczyste w środku
łatwy
20 min
4

Drobiowe sznycle smażone na chrupko robi się szybko. Wystarczy kupić gotowe, pocięte już sznycle oraz zaopatrzyć się w jajka i tartą bułkę. Jeszcze lepsze od tartej bułki jest panko, specjalna panierka w stylu japońskich z podpieczonego i grubo zmielonego białego pieczywa. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 6-8 sznycli z piersi kurczaka lub indyka
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 jajka, rozmącone
  • 1,5 szklaki panierki panko lub tartej bułki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,5 szklanki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z ostrą papryką. W drugim naczyniu rozmącić jajka. W trzecim naczyniu wymieszać tartą bułkę ze słodką papryką solą i pieprzem.
  • Sznycle drobiowe obtaczać w mące, nadmiar strzepnąć. Następnie w rozmąconym jajku. Na koniec obtoczyć w tartej bułce.
  • Filety smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez 3 minuty z każdej strony do zrumienienia.
  • Podawać z gotowanymi warzywami.