Sałata z pomidorami, figami i szpinakiem: przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sałata z dodatkiem pomidorów, fig i szpinaku to pyszna i lekka przekąska, która doda Ci energii, nie obciążając Cię zbędnymi kaloriami. W sezonie na pomidory warto więc jeść ich najwięcej. Zobaczcie, co do nich dodać, żeby uzyskać pyszne i zdrowe danie!
Szpinak i pomidory do dobra kombinacja - delikatny szpinak i słodko- kwaśne pomidory to doskonały duet. A do tego słodkie figi, które dodają całej kompozycji oryginalnego smaku. Warto jeść figi w sezonie na nie - są bardzo zdrowe i smakowite. Powszechnie dostępne w supermarketach podczas sezonu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić w cząstki i ułożyć na talerzu razem z listkami szpinaku, figami i plastrami cebuli.
- Całość skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym, oprószyć solą morską i posypać świeżo pokrojoną bazylią.
- Sałatka idealnie komponuje się z serem kozim lub serem feta.