Imprezowa sałatka z paluszków krabowych surimi z ogórkiem i kukurydzą

Imprezowa sałatka z paluszków krabowych surimi z ogórkiem i kukurydzą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sałatkę można ozdobić rulonikami ze skórki ogórka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z paluszków krabowych surimi z ogórkiem i kukurydzą to niedroga, lecz wyszukana w smaku przystawka imprezowa. Można ją przygotować w jednym naczyniu, już wymieszaną lub składniki ułożyć warstwami. Sałatka dobrze się prezentuje również w małych naczynkach, na przykład szklaneczkach. Paluszki surimi nie powstają z mięsa krabów, ale ryb. Mimo to doskonale imitują krabowe mięso. Sałatka jest pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu. 

Składniki

  • 250 g paluszków krabowych surimi

  • 1 puszka kukurydzy, odcedzonej

  • 1 ogórek wężowy

  • 3 jajka, ugotowane na twardo

  • 2 pęczki szczypiorku

  • 150 ml majonezu

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru

  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Odstawić.

  • Paluszki krabowe surimi pokroić na kawałki.

  • Ogórek wężowy nie obierać, pokroić w kostkę. 

  • Jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę.

  • Szczypiorek drobno posiekać.

  • W jednej misce. Do miski wsypać wszystkie składniki razem z odcedzoną kukurydzą, wymieszać, dodać majonez z przyprawami i ponownie wymieszać.

  • W szklaneczkach. Na dnie szklanki ułożyć warstwę surimi, dalej warstwami kukurydzę, ogórek, jajko i szczypiorek. Potem znowu surimi i kukurydzę. Polać porcją majonezu. Wierzch udekorować szczypiorkiem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3