Efektowne ciasto sałatkowe: przepis na imprezową przekąskę
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ciasto sałatkowe to efektowny sposób przygotowania i podania sałatki z łososiem. Smakowita kompozycja składników, piękna prezentacja to gwarantowany kulinarny hit wszelkich imprez.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- paczka krakersów
- 300 g łososia sałatkowego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 150 g żółtego sera
- spora szczypta słodkiej papryki
- pieprz
- szczypiorek
- 6 łyżek majonezu
- 1 czubata łyżka łagodnej musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać 3 łyżki majonezu wymieszanego z musztardą i wymieszać.
- Łososia doprawić pieprzem i papryką.
- Białka oddzielić od żółtek. Każde osobno zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do białek dodać 3 łyżki majonezu.
- Krakersy wrzucić do torebki foliowej i rozdrobnić wałkiem na grubsze okruchy. Krakersy podzielić na 3 części. Jedną częścią krakersów wysypać dno niewielkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na tak przygotowany spod wyłożyć masę serową i przykryć kolejną warstwą krakersów.
- Na nie wyłożyć łososia i znów przykryć krakersami. Następnie wykładamy białka z majonezem a wierzch posypujemy żółtkami. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia kroimy na trójkąty, wierzch dekorujemy kleksem majonezu i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.