Sałatkę gyros można podawać również od razu wymieszaną - efektownie wyglądało będzie jeśli zmieszamy ser, kukurydzę, ogórki i cebulę i wyłożymy to na warstwę kapusty pekińskiej. Całość możemy polać sosem z ketchupu i majonezu, a na wierzchu ułożyć usmażonego kurczaka.
Sałatka gyros: przepis na sałatkę z kurczaka

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Winiary
Sałatka gyros ma grono swoich zagorzałych zwolenników
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Sałatka gyros chętnie podawana jest na przyjęciach - szczególnie w wersji warstwowej, efektywnie prezentującej się w szklanych naczyniach. Sałatkę można także przygotować z wymieszanych ze sobą składników na kolację rodzinną lub jako przekąskę na wczesny lunch. Składniki obu wersji są takie same - podajemy więc przepis na sałatkę warstwową, która ma spore walory dekoracyjne. Egzotyczny smak gyros z kurczaka przypadł do smaku wszystkim. Wypróbujcie przepis na sałatkę gyros, która ucieszy was i waszą rodzinę!
Zobacz inne nasze przepisy na sałatki warstwowe!
Składniki
3 filety z kurczaka
2 cebule
6 ogórków konserwowych (osoby, które nie lubią ogórków konserwowych mogą je zastąpić kiszonymi)
3 pomidory
0,5 kapusty pekińskiej
1 puszka kukurydzy
20 dag sera żółtego w kawałku
6 łyżek ketchupu
3 łyżki oleju
przyprawa gyros,
sól, papryka, pieprz, oregano (do smaku)
Przygotowanie krok po kroku:
Filety z kurczaka kroimy w kostkę lub cienkie paski, obtaczamy w przyprawie gyros.
Smażymy na rozgrzanym oleju, wykładamy na papierowy ręcznik, studzimy
W misce układamy filety z kurczaka, polewamy ketchupem.
Kolejna warstwa to pokrojone w kostkę ogórki, które polewamy majonezem
Posypujemy pokrojoną cebulą i połową kukurydzy - polewamy ketchupem.
Dodajemy kolejną warstwę z pokrojonego w kostkę żółtego sera oraz reszty kukurydzy - polewamy majonezem
Posypujemy całość pokrojoną kapustą pekińską.
Wstawiamy do lodówki na godzinę.
