Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą: orzeźwiająca i chrupka

Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą to taka miła odmiana w codziennym jadłospisie. Kremowe awokado, soczysta i chrupka kukurydza oraz pachnące słońcem pomidory, których nigdy nie mam dość - po prostu rozkosznie pyszna sałatka. Zachęcam do wypróbowania!
Kilka dobrych przepisów dla wielbicieli sałatek pomidorowych
Jeśli lubicie pomidorowe sałatki tak jak ja, to pewnie ucieszy Was wiadomość, że możliwości łączenia pomidorów z innym warzywami są nieograniczone. Co prawda dietetycy przestrzegają przed połączeniem pomidorów i ogórków ze względu na utratę witaminy C. Ale warto wiedzieć, że w dobrze zbilansowanej zdrowej diecie, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników, możemy od czasu do czasu zrobić wyłom i zjeść coś dobrego, choć mniej zdrowego.
Pomidorowa sałatka z ogórkiem i awokado: jeden składnik robi ogromną różnicę
Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta: soczysta i świeża
Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą
Meksykańska sałatka z kaktusem i pomidorami: zdrowa i pyszna
SKŁADNIKI
- 6 pomidorów, dojrzałych, mięsistych i jędrnych, np. malinowych lub kumato
- 1 puszka kukurydzy, po odsączeniu
- 1 awokado, dojrzałe i kremowe
- 2-4 cebulki ze szczypiorem, posiekane drobno
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić na kawałki wielkości kęsa.
- Awokado również pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
- W misce wymieszać wszystkie warzywa.
- Dodać pokrojoną cebulkę razem ze szczypiorem.
- Skropić sokiem z cytryny i oliwą, posolić i popieprzyć do smaku. Ponownie wymieszać.
- Podawać od razu.