Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą: orzeźwiająca i chrupka

Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą
Autor: Shutterstock Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą
łatwy
20 min
4

Pomidorowa sałatka z awokado i kukurydzą to taka miła odmiana w codziennym jadłospisie. Kremowe awokado, soczysta i chrupka kukurydza oraz pachnące słońcem pomidory, których nigdy nie mam dość - po prostu rozkosznie pyszna sałatka. Zachęcam do wypróbowania! 

Kilka dobrych przepisów dla wielbicieli sałatek pomidorowych

Jeśli lubicie pomidorowe sałatki tak jak ja, to pewnie ucieszy Was wiadomość, że możliwości łączenia pomidorów z innym warzywami są nieograniczone. Co prawda dietetycy przestrzegają przed połączeniem pomidorów i ogórków ze względu na utratę witaminy C. Ale warto wiedzieć, że w dobrze zbilansowanej zdrowej diecie, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników, możemy od czasu do czasu zrobić wyłom i zjeść coś dobrego, choć mniej zdrowego.

Pomidorowa sałatka z ogórkiem i awokado: jeden składnik robi ogromną różnicę

Pomidorowa sałatka z arbuzem i serem feta: soczysta i świeża

Sałatka pomidorowa z kiwi i miętą

Meksykańska sałatka z kaktusem i pomidorami: zdrowa i pyszna 

SKŁADNIKI

  • 6 pomidorów, dojrzałych, mięsistych i jędrnych, np. malinowych lub kumato
  • 1 puszka kukurydzy, po odsączeniu
  • 1 awokado, dojrzałe i kremowe
  • 2-4 cebulki ze szczypiorem, posiekane drobno
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory pokroić na kawałki wielkości kęsa.
  • Awokado również pokroić. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • W misce wymieszać wszystkie warzywa.
  • Dodać pokrojoną cebulkę razem ze szczypiorem.
  • Skropić sokiem z cytryny i oliwą, posolić i popieprzyć do smaku. Ponownie wymieszać.
  • Podawać od razu. 
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej