Surówka z cukinii i ogórka - dostępna przez cały rok

Surówka z cukinii i ogórka - dostępna przez cały rok

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Surówka z cukinii i ogórków - prosty i smaczny dodatek  do obiadu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Surówka z cukinii i ogórków to  doskonały, lekki dodatek do obiadu. Dość bezbarwna w smaku cukinia nabiera charakteru lekko zamarynowana w soku z cytryny. Polecamy  tę surówkę, dostępną przez cały rok, łatwą do przygotowania i niedrogą.

Składniki

  • 1 mała cukinia

  • 1 niewielki ogórek szklarniowy

  • 1 jabłko

  • kawałek sałaty lodowej

  • kawałek czerwonej papryki

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 3-4 posiekane liście świeżej mięty

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • duża szczypta cukru

  • kilka łyżek wody przegotowanej

  • kilka łyżek oliwy lub oleju

  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umytego ogórka i cukinię zetrzeć razem ze skórką do miski, dolać sok z cytryny, lekko posolić, wymieszać i odstawić na 5 minut.

  • Odlać wodę, dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach, poszatkowaną lub porwaną na małe kawałki sałatę, natkę pietruszki i miętę.

  • W wodzie rozpuścić cukier, wlać do surówki, doprawić do smaku solą, pieprzem i oliwą, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5