Płocie zapiekane: przepis na zapiekankę z parzonych płotek
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Płocie zaparzane i zapiekane to pyszne danie obiadowe. Zaparzanie płotek usuwa mulisty zapach ryby. Wpływa także na soczystość mięsa. W zapiekanych płotkach rozsmakuje się cała rodzina.
Polecamy również: Płocie smażone po wędkarsku - przepis na chrupiące płotki oraz Płocie marynowane w białym winie - przepis na przekąskę z płotek
SKŁADNIKI
- 1 kg płoci jednakowej wielkości
- 8 łyżek mleka
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
- sól i ostra mielona papryka
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby sprawić, umyć, osączyć, włożyć na minutę do wrzątku.
- Osączyć z wody, ostudzić, posolić, panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć na wolnym ogniu nie rumieniąc.
- Żaroodporne naczynie posmarować olejem, ułożyć obsmażone płocie, zalać 3 jajkami rozmąconymi z mlekiem, posypać papryką, drobniutko posiekanym czosnkiem i szczypiorkiem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C, zapiec 10-15 minut.